Calendar Ortodox 30 noiembrie 2022: Sfântul Andrei, sărbătoare cu cruce roșie! Obiceiuri și tradiții menite să atragă belșugul și prosperitatea

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 29 nov 2022, 10:00

Sărbătoare calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Sfântul Andrei, cruce roșie în calendar

Sursa: basilica.ro

Sfântul Andrei, sărbătoare cu cruce roșie în calendar creștin ortodox 30 noiembrie 2022. Obiceiuri și tradiții de care este bine să ții cont miercuri, în ziua Sf Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor!

Sfântul Andrei, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Unul dintre cei mai iubiți sfinți creștini ai românilor este prăznuit miercuri de Biserica Ortodoxă. Rugăciuni, obiceiuri și tradiții în ziua Sfântului Apostol Andrei

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei 2022. Îndepărtează bolile și te ferește de toată răutatea

Sărbătoare calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Sf Andrei 2022 

Sfântul Andrei, sărbătoare calendar ortodox  30 noiembrie 2022. În fiecare an, la această dată, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat. 

Ziua când este sărbătorit Sfântul Andrei 2022 este marcată în calendarul creștin cu cruce roșie, potrivit deciziei pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a luat-o încă din anul 1995.

Doi ani mai târziu, în 1997, Sfântul Andrei a fost declarat Ocrotitorul României.

Din anul 2012, data de 30 noiembrie, dată la care este sărbătorit Sf Andrei a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Sfântul Apostol este pomenit în chip solemn în data de 30 noiembrie, dar și împreună cu ceilalți apostoli la „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, în 30 iunie. 

Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Apoi, dacă a auzit pe dascălul său arătând cu degetul și zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1, 29).

Chemarea sa la apostolie s-a întâmplat mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei: "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari.

Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El".

Conform aceleiași evanghelii, Sfântul Apostol Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel Întâi chemat". 

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Tradiții și obiceiuri de Sf Andrei 

În tradiția populară,  Sfântul Andrei  este cel care închidea vechiul an și făcea trecerea către noul an, de aceea noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie (data la care se sărbătorește Sf Andrei) a avut întotdeauna o semnificație aparte.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiția populară spune că anumite semne din  noaptea de Sf Andrei prevestesc  cum va fi Noul An. Una dintre superstițiile referitoare la previziunea pe care noaptea de Sântandrei o face pentru Noul An are legătură cu cerul și cum arată acesta în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. 

Un alt obicei care se făcea pentru prevestirea noului an și care s-a păstrat până în zilele noastre are legătură cu grâul care se pune la încolțit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, imediat după miezul nopții, așa cum făceau bătrânii în trecut.

Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția populară, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin. 

Grâul care se pune la încolțit de Sf Andrei va aduce noroc și belșug în casă și, în funcție de cum va încolți și va crește acesta până la Crăciun, așa va fi și noul an al celui care l-a plantat în noaptea de Sântandrei, atunci când de practică acest obicei. 

În ajun de Sfântul Andrei și ziua de 30 noiembrie este interzis să se lucreze în casă. Se spune că Sfântul Andrei împarte lupilor prada pentru iarna ce vine. Nu este bine să mature, să dai gunoiul afară din casă, să nu dai cu împrumut nimic și nici măcar să nu dai de pomană. Făcându-se semnul crucii, se unge cu usturoi poarta, ferestrele, ușile, clanțele, hornurile, scările, boii și vacile la coarne, cleștele, mobila și toporul.

La țară se astupă hornul sobei, fereastra și pragul ușilor, pentru a îndepărta strigoii. Se consumă usturoi, se unge cu el pe frunte, pe piept, pe spate, pe la încheieturile trupului. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în casă, toate oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos. Sunt cunoscute de asemenea, din diferite zone ale țării, practici de previziune meteorologică pentru anul care va veni, astfel de Sfântul Andrei se folosesc 12 cepe aferente fiecărei luni ale anului, puse la loc sigur şi lăsate până la Crăciun. Cepele care s-au stricat indică lunile ploioase ale anului. Cele încolțite profețesc luni favorabile rodului, scrie folclor- românesc.ro

Citește și: De Sfântul Andrei 2022 îți poți afla ursitul. Ce ritualuri trebuie să parcurgă fetele și femeile pentru a-și afla alesul

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Rugăciune Sf Andrei 

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm 

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.