Calendar ortodox 5 mai 2023, data la care Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Mare Mucenință Irina, ocrotitoarea familiei și a celor ce vor să se căsătorească. La acestă dată își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă numele Sfintei Irina și derivate ale acestui nume: Irinel Irena, Irene, Iria, Iren, Irine, etc.
Ce rugăciune trebuie să rostească pe 5 mai toți cei care vor să se căsătorească? Sfânta Mare Muceniță Irina îi ajută și pe cei care au probleme în familie.
Citește și: Mesaje de Sf. Irina 2023: Urări și felicitări pentru cei care poartă acest nume
Calendar ortodox 5 mai 2023. Sărbătoare
Sărbătoare calendar ortodox 5 mai 2023. Sfânta Mare Muceniță Irina este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 5 mai.
Sfânta Irina a trăit pe vremea Sfântului Timotei, care era episcop în Efes după martirizarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Ea era fiica unui mare dregător roman, Liciniu, şi, înainte de a fi botezată, numele ei era Penelope. Pe când avea 6 ani, tatăl ei, dorind să o păzească de valul necurat al vieţii, a zidit pentru ea un turn împărţit în multe camere, rânduindu-i acolo pe bătrâna Caria şi pe bătrânul Apelian ca să o înveţe carte.
Sărbătoare 5 mai 2023
Rugăciunea pe care trebuie să o rostească pe 5 mai toți cei care vor să se căsătorească sau care au probleme și neînțelegeri în viața de familie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În fiecare an, pe 5 mai Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe ocrotitoarea căsătoriților și a celor care vor să se căsătorească.
„Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre.
Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.
Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi.
Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, că prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!„