Sâmbătă Morților 2022 sau Moșii de Toamnă, sărbătoare în calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Ca în fiecare an, prima sâmbătă din luna noiembrie are o semnificație deosebită pentru toți românii creștin ortodocși care cinstesc și pomenesc sufletele celor care au plecat din această lume.
Potrivit calendarului ortodox, această zi este dedicată pomenirii morților, numiți și moși. „Moșii” reprezintă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri.
Tot sâmbătă, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinții Galaction și Epistimia, care au suferit moarte martirică mărturisind credința în Iisus Hristos.
Rugăciunea pentru iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor celor adormiți pe care este bine să o rostească în Sâmbăta Morților toți credincioșii!
Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților
Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Sâmbăta Morților
Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă 2022, sărbătoare calendar ortodox 5 noiembrie 2022, zi de mare sărbătoare în care creștinii trebuie să se îngrijească de sufletele celor care nu mai sunt în lumea aceasta și să le facă pomenirea.
Sâmbăta Morților 2022 sau Moșii de Toamnă 2022 pică pe data de 5 noiembrie 2022, în prima sâmbătă din luna lui Brumar.
Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.
În ziua Moșilor de Toamnă sau Sâmbăta Morților se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta: „Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.
Potrivit obiceiurilor creștine, în Sâmbăta Morților, după Liturghie se săvârşeşte Slujba Parastasului cu unele rugăciuni speciale. Slujbele de pomenire a celor adormiţi poartă numele de „parastas„, cuvânt de provenienţă greacă, care înseamnă „înfăţişare înaintea cuiva, mijlocire”.
Citeste si: Se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă 2022. Ce activități sunt interzise de Biserică în Sâmbăta Morților
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Tradiții Moșii de Toamnă
Potrivit tradiției și obiceiului creștin, în ziua Moșilor de Toamnă se aduc la biserică prinoase: colivă, vin, colaci, care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele celor adormiți, după parastasul din Sâmbăta Morților.
Potrivit tradițiilor, pe lângă colivă, în ziua Moșilor de Toamnă se împarte și mâncare pentru sufletul celor adormiţi.
Potrivit obiceiurilor, în unele zone ale țării, în Sâmbăta Morților se dau de pomană alimentele și felurile de mâncare preferate ale celor trecuți în neființă.Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei.
Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.
Obiceiuri în Sâmbăta Morților
Dar, pe lângă semnificația oferită de Biserică, Moșii de Toamnă sau Sâmbătă Morților reprezintă și tradițiile și obiceiurile românilor, pe care le-au transmis, cu sfințenie, din generație în generație și cu convingerea că fac tot ceea ce este mai bine pentru pomenirea sufletelor celor dragi.
Și cum „câte bordeie, atâte obiceie”, tradițiile și obiceiurile din jurul sărbătorii Moșilor de Toamnă diferă în funcție de zonele țării.
De exemplu, în Muntenia, există un obicei care trebuie respectat în fiecare an de Moșii de Toamnă și despre care se crede că aduce noroc și spor în casele tuturor celor care-l respectă. Potrivit acestui obicei, în Sâmbăta Morților, trebuie să se ofere un bănuț (o sumă modică, în funcție de posibilitățile fiecăruia) unei persoane nevoiașe, pe lângă un pachet cu colivă, colaci și alimente pe care defunctul le prefera. Tradiția spune că, toți cei care fac asta în ziua Moșilor de Toamnă, vor avea noroc și spor în casă.
Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta.
Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, pomana pentru sufletele celor morți se împarte în vase noi de lut sau de porțelan, iar în căni se pune vin, suc sau apă îndulcită cu miere.
Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Rugăciune
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!„