Sfântul Nicolae, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 6 decembrie 2022. Unul dintre cei mai iubiți și cinstiți sfinți ai creștinilor ortodocși este prăznuit marți de Biserica Ortodoxă. Sfântul Ierarh Nicolae a fost un mare sfânt făcător de minuni și un adevărat ocrotitor al copiilor și al celor acuzați pe nedrept. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri de Sf Nicolae 2022.
Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe
Sărbătoare calendar ortodox 6 decembrie 2022. Sf Nicolae
Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, sărbătoare calendar ortodox 6 decembrie 2022. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește marți pe Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și cinstiți sfinți ai creștinilor ortodocși.
Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase.
Copil fiind, Nicolae a dovedit hărnicie la învățătură și o viață virtuoasă, ceea ce a făcut ca el să crească duhovnicește și în înțelepciune creștină. Nu avea încă vârsta judecății, când el s-a deprins cu rugăciunea și înfrânarea, virtuți ce mai târziu i-au potolit patimile trupului și i-au ușurat desăvârșirea sufletului.
Sf Nicolae a rămas de timpuriu orfan de ambii părinți. Cel care avea să fie o fală a creștinătății, n-a făcut precum tânărul risipitor din Sfânta Evanghelie, ci, dimpotrivă, într-una din zile, a strâns în fața casei sale pe toți săracii și oropsiții din acel ținut și le-a dăruit toate bogățiile moștenite, pe care el le
Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni
Metodie amintește că Sf. Nicolae a fost crescut după cuviință de părinți binecredincioși și povestește cum Sfântul le-a înzestrat pe cele trei fiice ale unui cetățean din Patra care sărăcise, din moștenirea pe care o avea de la părinți.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceștia erau în închisoare, au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit și de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alți trei bărbați din Lichia.
Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor și gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului și eparhului (administratorul provinciei); pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în fața împăratului pe cei trei bărbați, iar împăratului i-a arătat și i-a dovedit ca bărbații aceia sunt nevinovați și că din pizmă au fost pârâți că au uneltit împotriva lui. Şi așa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.
„Sfântul Nicolae este unul dintre sfinţii cei mai apropiaţi şi cei mai dăruiţi. Cei care avem o suferinţă, o lipsă, să nu ezităm să facem Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae care este, după Maica Domnului, unul dintre cei mai grabnic ascultători şi ajutători ai noştri”, a declarat părintele Gheorghe Holbea, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Obiceiuri în Ajun de Moș Nicolae
În tradiţiile populare româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii). Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor), precizează volumul ″Cartea de Crăciun″.
Mai există şi obiceiul să se pună în apă, în ajun de Moș Nicolae, crenguţe de pomi fructiferi lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an.
La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou, scrie ziaruldevaslui.ro .
Calendar ortodox 6 decembrie 2022. Rugăciune Sf Nicolae
Rugăciune către Sf Nicolae pe care este bine să o rostească marți toți credincioșii
„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.
Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”