CALENDAR ORTODOX: 6 ianuarie, sărbătoare deosebit de importantă pentru creştini

Author: Elena Padure
Calendar ortodox: 6 ianuarie

Sărbătoarea din 6 ianuarie este ultima dintre celebrările de iarnă, cu nenumărate datini şi tradiţii.

Pe data de 6 ianuarie, crestinii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sarbatoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt. La rugaciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeste aghiasma mare.

Care este însemnătatea zilei de Bobotează

La 30 de ani, a venit Hristos la Iordan, unde Sf. Ioan Botezătorul învaţă şi boteza.

Sespre Iisus le spunea: "Se afla in mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L stiti" (Ioan 1, 26).

"Nici eu nu-L stiam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu" (Ioan 1, 33-34).

Cand a aparut Hristos pe malul Iordanului, Sf. Ioan, luminat de Duhul Sfant, Il recunoaste si-L arata multimilor, zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii"
(Ioan 1, 29).

Această tradiţie era foarte necesarp israelitenilor, care-l aşteptau pe Mesia. Hristos îi cere lui Ioan sa-L boteze, iar acestă, primeşte să-L boteze, după randuiala lui. Dupa botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste Iisus, iar Tatal a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!" (Matei 3, 17).

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Astfel, botezul primit de Hristos are si un alt scop: Epifania- aratarea Sfintei Treimi- moment in care El avea sa fie descoperit lui Ioan si, prin acesta, lui Israel, ca Fiului lui Dumnezeu si ca Mesia.

Tradiţia botezului iudaic

La râul Iordan a implinit botezul iudaic, dar în acelaşi timp a deschis uşile botezului Bisericii.

Botezul lui Ioan era un botez de pocăinţă. Acest botez nu era o taina, ci un ritual, pentru că nu ierta păcatele. Dar de ce n-a botezat Hristos, ne-o spune insusi sfantul Ioan cand zice: "Acela va va boteza cu Duh Sfant si cu foc". Dar Duhul Sfant nu fu­sese încă dat. Acesta ne-a fost dat de Hristos însuşi, de sus, de la Tatăl (Ioan, 14, 26; 15, 26).

Citeste si: 7 lucruri pe care e bine să le faci în Ajunul Bobotezei. Sunt tradiții și obiceiuri respectate de decenii

Apostolii trebuiau să se îmbrace ei înşişi cu puterea Du­hului, ca apoi ei să boteze cu apa şi cu Duh Sfant. (Fapte, 2, 41).

Citeste si: Slujbă cu 10.000 de oameni de Bobotează. ÎPS Teodosie: „Această apă sfințită va combate și bolile.”