Calendar Ortodox 6 octombrie 2023: Ce sărbătoare este vineri? Rugăciunea pentru îndepărtarea gândurilor negre

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 oct 2023, 16:00

Ce sărbătoare este vineri?

Sursa: Facebook Sfanta Cuvioasa Parascheva .

Sărbătoare pe 6 octombrie 2023 în calendarul ortodox, atunci când creștinii fac pomenirea Sfântului Apostol Toma.

Calendar ortodox 6 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Toma, sfânt ce a fost unul dintre cei 12 ucenici aleși de Hristos. 

Rugăciunea pentru îndepărtarea gândurilor negre pe care este bine să o rostești pe 6 octombrie!

Citește și: Puterea rugăciunii Sfintei Parascheva de la Iași 2023: De ce ar trebui să citim rugăciunea și pentru ce este bine să o rostim?

Calendar ortodox 6 octombrie 2023

Sărbătoare 6 octombrie. Sfântul Apostol Toma este pomenit în fiecare an la data de 6 octombrie în calendarul ortodox. 

Sfântul Apostol Toma s-a născut în orașul gaileean Pansada și se crede că meseria acestuia era cea de pescar. Atunci când Sfântul Apostol Toma a aflat că Iisus Hristos este Mântuitorul a decis să își lase viața sa în urmă pentru a se dedica cu totul cuvântului Domnului și pentru a îl urma pe Hristos. 

Sfântul celebrat la data de 6 octombrie este cel după care s-a inspirat vorba „Toma-Necredinciosul”, fiind chiar porecla acestuia deoarece el nu a crezut relatările despre Învierea lui Iisus. Pentru a îl convinge pe acesta că Învierea a avut loc, Mântuitorul Iisus Hristos i-a apărut lui Toma arătându-i rănile, astfel Sfântul Apostol Toma a dat mai departe această veste. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Apostol Toma a înființat Bisericile Creștine din Palestina, Mesopotamia, Parția, Etiopia și India, iar decesul acestuia a venit tot din partea credinței, după ce acesta i-a convertit pe fiul și pe soția guvernatorului orașului indian Meliapur. Din acest motiv, Sfântul Apostol Toma a fost captivat și torturat până la moarte.

Citește și: De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Sărbătoare 6 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Toma, sărbătorit pe 6 octombrie în calendarul creștin 

O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi

ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.

Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!

Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte

Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva la data de 14 octombrie 2023?

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.