Calendar ortodox 7 decembrie 2020: Sarbatoare mare, astazi, cu dezlegare la peste, pentru crestini in Postul Craciunului! Iata ce Sfanti sunt sarbatoriti!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 07 dec 2020, 12:51
calendar ortodox 7 decembrie 2020 Foto(4)
Biserica ortodoxa ii praznuieste astazi, 7 decembrie pe Sfanta Filofteia de la Curtea de Arges si pe Sfantul Ambrozie.

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, 7 decembrie, pe Sfanta Filofteia de la Curtea de Arges si Sfantul Ambrozie.

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 7 decembrie, în timpul Postului Crăciunului, doi Sfinti importanti. Potrivit calendarului ortodox, este o mare sărbătoare, cu dezlegare la pește pentru cei care postesc. Doi Sfinți importanți sunt celebrați în această zi, Sfanta Filofteia de la Curtea de Arges si Sfantul Ambrozie.

Cine a fost Sfanta Filofteia de la Curtea de Arges

Biserica ortodoxa o praznuieste in fiecare an pe data de 7 decembrie pe Sfanta Mucenita Filofteia. Aceasta este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, avand in vederea ca ea a

trecut la cele vesnice pe cand avea doar 12 ani.
Numele Filofteia sau Filoteia este de origine greceasca si inseamna "iubitoare de Dumnezeu". A trait la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo (Bulgaria). Mama sa era o persoana extrem de credincioasa. De la ea a invatat cata bucurie aduce dragostea fata de Dumnezeu si aproapele. Desi mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodata indemnurile ei de a-L iubi neincetat pe Dumnezeu.

Potrivit traditiei crestine, Sfanta Filofteia daruia zilnic saracilor din mancarea pe care trebuia sa o primeasca tatal ei la camp. Orice sarac care ii iesea in cale era hranit. Din acest motiv, tatal ramanea uneori fara hrana indestulata. Afland de la cea de-a doua sotie ca Filofteia imparte mancarea saracilor, se hotaraste sa o urmareasca. Barbatul avar o vede impartind hrana celor sarmani si neintelegand milostenia, isi loveste fiica cu securea la un picior.

Atat de grav a ranit-o, incat si-a dat sufletul, la doar 12 ani.

Moastele Sfintei Filofteia au ramas la Tarnovo pana in 1393, anul in care Taratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, iar dupa cativa ani i-au fost oferite lui Mircea cel Batran (1386-1418). Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul "Sf.

Nicolae", de la Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana.

Ulterior, in timpul primului razboi mondial, moastele Sfintei Filofteia au fost duse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti, iar dupa terminarea razboiului au fost readuse la Curtea de Arges. Din 1949 ele se afla in paraclisul acestei manastiri.

Sfanta Filofteia in traditia populara

In traditia populara crestina, Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita.

De asemenea, conform traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie.
Astfel, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi". De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu, a plouat si roadele au fost bogate.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”


Cine a fost Sfantul Ambrozie

Sfantul Ambrozie s-a nascut in anul 339, in localitatea galeza Treveri (Trier, Germania), in familia unui dregator imperial. Dupa moartea tatalui sau, numit tot Ambrozie, sotia acestuia, impreuna cu cei trei copii (Marcelina, Satir si Ambrozie), isi merg la Roma, unde vor trai mai multi ani.

Sfantul Ambrozie a slujit ca episcop ortodox in localitatea Milan (Milano, Mediolan), intre anii 374-397. Pentru viata lui sfanta si pentru marturisirea fara teama a dreptei credinte, Sfantul Ambrozie este praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 7 decembrie.

Dupa ce a facut studii literare si juridice, tanarul Ambrozie a inceput sa cerceteze invatatura crestina, de care s-a simtit foarte atras. Dupa terminarea studiilor, tanarul a practicat pentru cativa ani avocatura, iar mai apoi a imbratisat cariera administrativa, prin care a ajuns la comanda in cetatea Mediolanum.

Sfantul Ierarh Ambrozie a trecut la cele vesnice in data de 4 aprilie 397, in scaunul episcopal din Milan, fiind inmormantat in basilica care ii poarta pana astazi cinstitul nume, insa cuvântul său aprins luminează și astăzi, fiind unul dintre marii Sfinți Părinți ai Bisericii.

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

Citeste si: Postul Crăciunului 2020. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie


Rugaciune catre Sfantul Ambrozie

"Plinit-ai calatoria, parinte Ambrozie, credinta cea fara de greseala ai pazit si ai ajuns in camarile ceresti, in care ti s-a si gatit cununa si marirea rasplatirilor. Primind putina noastra cantare, mijloceste pentru noi raspuns bun in ceasul mortii si la Infricosatoarea Judecata, ca prin rugaciunile tale sa ne invrednicim a intra si noi in camara Mirelui, pentru ca impreuna cu tine sa aducem cantare lui Dumnezeu: Aliluia!
Cu dumnezeiesti invataturi stralucind, ai indepartat inselaciunea lui Arie, povatuitorule in cele de taina si pastorule Ambrozie; si minuni facand, cu puterea Duhului, ai vindecat cu intelepciune felurite patimi, parinte cuvioase; pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre."