Calendar Ortodox 7 decembrie 2022: Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, sărbătoare cu cruce roșie! Rugăciunea care vindecă toată boala și neputința

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 sep 2023, 07:35

Sfânta Mc Filofteia, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Sursa: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Sf Filofteia 2022. Miercuri e sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș este prăznuită de Biserica Ortodoxă. Ce este bine să facă toți creștinii în această zi?

Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 7 decembrie 2022. Ocrotitoarea copiilor, a tinerilor și a fetelor pe care le ajută să se căsătorească, Sf Mc Filofteia este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 decembrie.

Rugăciunea care vindecă toată boala și neputința, pe care este bine să o rostească miercuri toți credincioșii! 

Citește și: Cum poți să ajungi la Chilia lui Daniil Sihastrul. Este loc de pelerinaj pentru credincioșii români

Sfânta Filofteia, sărbătoare calendar ortodox 7 decembrie 2022 

Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 7 decembrie 2022. De mai bine de 600 de ani, moaștele sfinte ale Muceniței Filofteia se află la Curtea de Argeș. 

În anul 2018, la implinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfinţită noua catedrală arhiepiscopală şi cu această ocazie sfintele moaşte au fost aşezate definitiv în interiorul bisericii. 

Sfânta Filofteia este un adevărat exemplu de smerenie, bunătate și dragoste față de oameni, nevinovăție și credință neabătută, copila mucenică fiind, așa cum arată și numele ei, o adevărată "iubitoare de Dumnezeu".

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi) și a rămas de mică orfană de mamă. 

Copila asculta de mică dumnezeieștile Scripturi, postind și învățând să-și păzească neîntinată fecioria.

Dar mai presus de toate a iubit milostenia. Copila săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune. Dar, după ce mama sfintei a trecut la Domnul, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia, astfel că adeseori îi făcea necazuri, bătând-o și pârând-o tatălui ei, ca și acesta să o certe. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Tatăl i-a devenit și călău micuței Filofteia, pe care a omorât-o la vârsta de 12 ani pentru că a împărțit oamenilor săraci mâncare pe care ar fi trebuit să i-o aducă lui. Fiind biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști. Dar, nemaifiind stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior.

Iar din această rană sfânta a murit pe loc. Și tot locul acela s-a umplut de lumină. Sfânta era în vârstă de doisprezece ani când s-a mutat la Domnul, scrie ortodoxwiki.ro

Minunile Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș 

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș a făcut, de-a lungul timpului, numeroase minuni; ea este tămăduitoare de boli, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, apărătoare împotriva încercărilor vieții, aducătoare de ploaie, protectoare a viilor și a animalelor.

Părintele Climent Haralamb a constatat multe minuni făcute de Sfânta Filofteia. A văzut paralizați aduși de însoțitori pe o pătură, copii bolnavi care nu puteau merge ori vorbi, femei care nu puteau avea copii, oameni în diverse suferințe, pe care, după multe rugăciuni, Sfânta i-a făcut bine. 

A venit de la Oradea un credincios de religie catolică, cu fiica lui de 12 ani, pentru a i se face rugăciuni aici. Şi mi-a spus: «Părinte, eu sunt catolic, dar la noi nu se fac rugăciunile care se fac la ortodocşi. Eu am venit la Sfânta Filofteia ca să mi se însănătoşească fata». Au venit de mai multe ori şi, într-un final, la Sfânta Filofteia fetiţa s-a însănătoşit. Apoi a fost o familie din satele din jur, care a venit cu doi copii, ambii muţi. Au venit de mai multe ori, iar după mai multe rugăciuni, copiii au început să vorbească”, a povestit părintele Climent pentru ziarulumina.ro.  

„A venit o femeie de la Râmnicu Vâlcea, care sta în genunchi la Sfânta Filofteia şi se ruga. Eu eram lângă Sfânta. Când s-a ridicat, mi-a spus că are patru copii avortaţi fără voia ei, pentru că nu poate duce sarcina mai mult de 4-5 luni”. Femeia a făcut rugăciuni la Sfânta și a urmat sfaturile părintelui, iar după un an a venit cu un băieţel. Era sănătoasă şi bucuroasă şi i-a mulțumit Sfintei Filofteia pentru ajutor. 

Citește și: Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Ce sărbători importante sunt în decembrie și în ce zi se ține post aspru pentru iertarea păcatelor

Calendar ortodox 7 decembrie 2022. Rugăciune Sf Filofteia

Rugăciune către Sfânta Filofteia, la vreme de boală 

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursă: doxologia.ro