Calendar Ortodox 8 iulie 2023: Sărbătoare mare azi! Rugăciunea sfântă care te apără de tot necazul și primejdia

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 apr 2024, 02:45

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Calendar Ortodox 8 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră pe 8 iulie, atunci când creștinii îi prăznuiesc pe cei mai vechi martiri din țara noastră.

Calendar Ortodox 8 iulie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor si a celor demonizați.

Rugăciunea sfântă care te apără de tot necazul și primejdia pe care este bine să o rostești pe 8 iulie!

Citește și: Minivacanță de 4 zile în august: Când pică zilele libere de Sf Maria 2023 și cine se va bucura de ele?

Calendar ortodox 8 iulie 2023

Sărbătoare 8 iulie 2023. Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri din țara noastră, sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 iulie în calendarul ortodox. 

Sfinții Epictet și Astion sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Sfinții Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea in antichitate "Almyra“.

Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor si a celor demonizați.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se convertește la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Mai târziu și tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit si făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.

Nu și-au făcut cunoscute rudele și nici locul de naștere, ci doar faptul ca sunt creștini. Au fost supuși la diferite chinuri, dar în urma lor au rămas nevătămați, scrie creștinortodox.ro.

Sărbătoare 8 iulie

Rugăciune către Sfinții Epictet și Astion, sărbătoriți pe 8 iulie în calendarul creștin

„Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu,

rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător.

Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.„

Sursă: creștinortodox.ro    doxologia.ro