Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox 8 noiembrie 2022. În fiecare an, la data de 8 noiembrie, românii îi sărbătoresc pe cei mai cunoscuți dintre cei 7 Arhangheli.
Mihail, care se tâlcuieşte "puterea lui Dumnezeu", este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor.
Gavriil, care înseamnă "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune.
Ce nu este bine să faci marți și ce activități sunt interzise de Biserică în ziua Sf Arhangheli Mihail și Gavriil!
Sf Mihail și Gavriil, cruce roșie calendar ortodox 8 noiembrie 2022
Calendar ortodox 8 noiembrie 2022. Ca în fiecare an, la data de 8 noiembrie, Biserica îi sărbătorește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Se spune că Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
În tradiţia Bisericii sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.
Mihail, care se tâlcuieşte "puterea lui Dumnezeu" şi este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor.
Sfântul Arhanghel Mihail ne izbăvește pe noi de toate primejdiile și necazurile, de boli și de ispite căci lumina lui nu suferă să o vadă cel ce a căzut.
Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor, fecioarelor, copiilor, părinților care dau naștere copiilor, îi cresc în credință și îi pregătesc pentru mântuire și pentru viață veșnică.
Sf. Arhanghel Gavriil este cunoscut ca vestitor al tainei venirii lui Iisus în lume, dezlegând nerodirea pântecelui Sf. Părinţi Ioachim şi Ana, vestind lui Zaharia şi Elisabetei naşterea Înaintemergătorului, hrănind-o pe Preasfânta Fecioară cu hrană cerească în Templu, aducând „celei pline de har“ Buna Vestire a naşterii Fiului lui Dumnezeu, înştiinţând pe cei trei magi şi conducându-i sub formă de stea la Betleem.
Ce nu e bine să faci marți, în ziua Sf Arhangheli Mihail și Gavriil
Ce nu e bine să faci marți și ce activități sunt interzise de Biserică în ziua Sf Arhangheli Mihail și Gavriil!
De sărbătoarea Sf Mihai și Gavriil, la fel ca în toate zile de sărbătoare marcate în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie, este bine să ne ferim a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar, spune Marius Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huşi şi paroh la Biserica „Sfântul Ilie“ din Huşi, într-un interviu acordat site-ului doxologia.ro .
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
De ziua Sf Mihai și Gavriil, ca în zilele de sărbătoare trebuie ca, înainte de toate, să mergem la biserică şi să ne rugăm. Avem, de asemenea, datoria de a face milostenie, de a cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie. În zi de sărbătoare este bine să ne ferim a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar. Ar fi absurd să reproşăm cuiva că în zi de sărbătoare şi-a adăpat animalele şi le-a hrănit sau că şi-a încălzit mâncarea pentru a sta la masă ori că şi-a făcut ceva de mâncare, de exemplu o salată.
- Se poate ajunge, dintr-o teamă exagerată de a nu greşi, la a-ţi interzice necesităţile zilei, de exemplu un duş sau călcatul unor haine în zi de sărbătoare- când intervine, de fapt, păcatul?
- Cum spuneam, în zi de sărbătoare este bine să ne ferim a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar. Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”
Așadar, de Sf Mihail și Gavriil, femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii, nu au voie să lucreze la câmp sau să întreprindă alte astfel de activități.
Un alt obicei în ziua Sf Arhangheli are legătură cu hainele pe care trebuie să le porți marți, în zi de sărbătoare. Se spune că dacă vei purta alb în ziua Sfinților Mihail și Gavril vei avea parte de o moarte ușoară, iar sufletul tău va ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Albul simbolizează puritatea și viața de apoi. De asemenea, vei avea parte și de noroc pentru toată viața.
Din bătrâni s-a pomenit că nu este bine să te îmbraci în negru pentru că vei atrage asupra ta energii negative. Mai mult decât atât, pentru a putea fi protejat de cei doi arhangheli trebuie să porți în portofel o iconiță cu cei doi sau o cruciuliță.
Calendar ortodox 8 noiembrie 2022. Rugăciune Sf Gavriil
Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil
„O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură.
Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim.
Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!„
Sursă: crestinortodox.ro; doxologia.ro