Biserica Ortodoxa il praznuieste pe data de 9 iunie, in fiecare an pe Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, un mare aparator al crestinismului si al credintei in Hristos. In acest an, praznicul a picat intr-o zi de miercuri, in cea de-a saptea saptamana dupa Sfintele Pasti, in ziua in care se sarbatoareste si Odovania praznicului Invierii Domnului, sau Ajunul Inaltarii Domnului. In aceasta zi, Biserica Ortodoxa a randuit dezlegare la peste pentru crestinii ortodocsi, cu o zi inainte de Inaltarea Domnului, care se va sarbatori joi, 10 iunie.
Calendar ortodox 9 iunie 2021. Repere imortante din viata Sfantului Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei
Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Chiril, cel ce avea sa devina peste ani, Arhiepiscopul Alexandriei, a venit pe lume in Alexandria, in jurul anului 370 dupa Hristos, fiind descendent al Arhiepiscopului Teofil al Alexandriei si totodata urmasul sau in scaunul Epsicopiei.
In vremea in care a condus Episcopia Alexandriei, Chiril a incercat sa comabata invatatura lui Nestorie, cel care a sustinut ca in Iisus Hristos exista doua persoane: cea dumnezeiasca si cea omeneasca, datorita faptului ca a fost nascut de Fecioara Maria. Insa aceasta invatatura se impotrivea Sfintei Scripturi, deoarece sustinea despre Fecioara Maria, ca nu poate fi numita Nascatoare de Dumnezeu, ci Nascatoare de om.
Astfel, Sfantul Chiril a propovaduit faptul ca in Iisus Hristos sunt doua firi, cea dumnezeiasca si cea umana, unite insa intr-o singura persoana, adica in Fiul lui Dumnezeu. Iar aceasta persoane s-a nascut din vesnicie, adica din Dumnezeu Tatal dar si ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului si astfel, poate fi numita Nascatoare de Dumnezeu.
Sinodul al III-lea ecumenic organizat la Efes, in 431, a recunoscut oficial despre Fecioara Maria, ca este Nascatoare de Dumnezeu, primind titlul de "Theotokos" Maicii Domnului.
Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei a trecut la vesnicie in anul 444 si peste ani a fost declarat Sfant, iar praznicul sau este de atunci cinstit la data de 9 iunie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște