Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini!

Author: Elena Padure
Actualizat: 22 iul 2022, 11:20
Calendar ortodox 9 martie, praznicul Sfintilor 40 de Mucenici

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Pe data de 9 martie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici.

Potrivit calendarului ortodox, pe data de 9 martie, creștinii îi pomenesc pe Sfinții 40 de Mucenici. Ei au fost 40 de ostași torturați în Sevasta Armeniei la începutul secolului al IV-lea, pentru că refuza să se închine idolilor. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile specifice pentru această sărbătoare. 

Calendar ortodox 9 martie. Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici?

Biserica săvârșeste pomenirea celor 40 de ostași care au fost torturași în Sevasta Armeniei, în fiecare an, pe 9 martie. Sfinții 40 de Mucenici  au refuzat să se închine idolilor. Astfel, ei au fost supuși la multe chinuri.

Potrivit crestinortodox.ro, Agricola, guvernatorul Armeniei, a poruncit ca cei 40 de ostași să fie aruncați în lacul ănghetat al Sevastiei, după opt zile de temniță și tortură. Unul dintre ei decide să renunte la credința în Hristos pentru a scăpa de chinuri. El a murit imediat după ce a ieșit din apă, iar locul lui a fost luat de un alt soldat.

Pe timpul nopții, când mucenicii se aflau în lac, 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat din cer asupra loc.

Ostașii mucenici au fost scoși din apă a doua zi dimineață. Atunci au fost puși să facă o alegere: "ori Hristos și muriți, ori fără Hristos și trăiți". Sfinții 40 de Mucenici au ales, astfel, să moară pentru credința lor. Trupurile lor au fost arse, iar bucațile de oase au rămas intacte, în ciuda focului.

Numele Sfinților 40 de Mucenici, care au pătimit în lacul Armenia, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Citeste si: Care este motivul pentru care se beau 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici

Ce trebuie să faci de Sfinții 40 de Mucenici

Traditii specifice pentru praznicul Sfintilor 40 de mucenici

Potrivit tradițiilor populare, ziua de 9 martie marchează începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară.

Printre obiceiurile specifice în cinstea mucenicilor, se fac mai mulți colaci, care poarta denumirea de sfinți sau mucenici. Acești colaci sunt ăn forma cifrei 8. Cifra simbolizeaza ziua veșniciei și viața fără sfârșit.

Rețeta de mucenici diferă în funcție de regiunea țării. În Muntenia, mucenicii sunt in forme mici si fierti in apa indulcita cu miere sau zahar si amestecata cu nuca. În Moldova, mucenicii nu sunt fierți, ci se coc, se ung cu miere și se presară cu nucă.

De asemenea, în anumite zone din țară, ziua de 9 martie reprezintă și o zi a morților. Cu această ocazie se împart măcinici, fasole sleită, nuci, fructe sau alune.

În satele bucovinene, în timpul aceste sprbptori și se împărțea câte un colăcel, lumină aprinsă și un pahar cu băutură.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Una dintre cele mai cunoscute datini de Sfinții 40 de mucenici este ca bărbații să bea 40 sau 44 de pahare de vin. Tot în 9 martie, trebuie aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp. Tradiția spune că tot bărbații trebuie să mănânce seminșe în această zi. Femeile din Muntenia stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă pentru ca gospodarii să aibă hrană până la recolta următoare. 

Citeste si: Mucenici muntenesti: secretul ca sa iti iasa moi si elastici

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de mucenici

Praznicul Sfinților 40 de Mucenici cade de regulă în perioada Triodului, și anume miercurea saptamanii a doua din Triod, atunci cand Pastile se serbeaza la 8 mai și martea săptămânii a patra din Postul Mare, cand Pastile se serbeaza la 4 aprilie.

Demn de luat în considerare este faptul că, în anii în care sărbatoarea Sfinților 40 de Mucenici, din 9 martie, cade miercuri sau vineri, în Saptamana alba, cand aceste zile sunt aliturgic, nu se savarseste Sfanta Liturghie iar slujba se muta cu o zi inainte.

La Manastirea Antim din Bucuresti se afla bucati din moastele Sfintilor 40 de mucenici din Sevasta, pastrate intr-o racla, tinuta langa peretele sudic al bisericii. Manastirea Antim a primit particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici in 1883 de la Patriarhul Nocodim al Ierusalimului (1882-1890).

„Asadar, sa va departati de orice pofta si ratacire lumeasca. Caci marirea lumii este inselatoare si neputincioasa, infloreste pentru putin si indata se vestejeste ca iarba gradinii. Primind sfarsitul mai repede ca inceputul. Mergeti mai degraba la iubitorul de oameni Dumnezeu, care daruieste bogatie neimputinata celor ce alearga la El si da ca rasplata viata vesnica celor ce cred in El.

Timpul acesta este folositor celor ce voiesc sa se mantuiasca, oferind prilejul potrivit pentru pocainta, pentru practicarea adevaratei vietuiri celor ce nu amana nimic pentru viitor. Caci schimbarea vietii este neprevazuta. Si chiar de ai cunoaste-o, vezi ceea ce este de folos si arata in modul acesta curatia credintei, pentru ca prin aceasta sa stergi urma pacatelor faptuite mai Inainte

Caci in starea in care te voi gasi, zice Domnul, in aceea te voi si judeca. Sarguiti-va, deci, sa fiti fara greseala in poruncile lui Hristos, ca sa scapati de focul cel nestins si vesnic. Caci glasul cel dumnezeiesc striga: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiti iubirea, caci numai ea singura respecta datoria iubirii fratesti si se supune legii lui Dumnezeu. Caci prin fratele cel vazut se cinsteste Dumnezeu Cel nevazut.”

Citeste si: Când se pot face nunți în 2021. Calendarul sărbătorilor și al zilelor de post

Rugaciune catre Sfintii 40 Mucenici din Sevasta

Există, de asemenea, o rugăciune specifică pentru ziua de 9 martie, în care îi sărbătorim pe Sfinții 40 de Mucenici, conform calendarului ortodox. Textul rugăciunii poate fi găsit mai jos. 

”Veniti, popoare, sa-i cinstim cu evlavie pe Sfintii lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobandit cununi luminoase si nestricacioase. O, voi, care va bucurati de cinstirea intregii Biserici, care ati dobandit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moastele voastre, fiti ocrotitorii nostri, ai celor ce va cinstim pomenirea. Rugati-va pentru noi, fericitilor Mucenici, ca sa dobandim tarie in lupta cu patimile, rabdare in indurarea necazurilor, credinta nestramutata in fagaduintele Domnului, smerenie adevarata si mantuirea sufletelor noastre. Nu ne lasati pe noi sa cadem fara de ridicare in adancul desertaciunii acestei lumi, nu ne lasati sa ni se impietreasca de tot inimile in nepasarea timpului in care traim, nu lasati sa inghete inimile in viforul acestui veac. Zid de aparare sa fiti imprejurul nostru si loc de scapare din cursele vrajmasului.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri. De ce merg finii la nași de lăsatul secului

O, preacinstit Sobor, tamaduieste neputintele noastre, ale credinciosilor slabiti pe cale, ca sa nu ne biruiasca si sa nu ne batjocoreasca necuratul vrajmas, care incearca in tot chipul sa ne abata de la lupta cea mantuitoare. Voi, Sfintilor Mucenici, care toate le-ati suferit cu imbarbatarea Duhului Sfant, in credinta si rugaciune indelungata, nu incetati sa ne intariti si pe noi, cei ce ne minunam de taria sufletelor voastre strigand Domnului: Slava Tie, Dumnezeul nostru, Preasfanta Treime, Cel ce Te proslavesti in sfintii Tai, slava Tie!”

Citeste si: Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești!