Calendar ortodox 9 noiembrie: Cui trebuie sa ii spui azi "La multi ani!"

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 09 nov 2018, 14:11

Astazi îi praznuim pe Sfinţii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat, care au patimit pentru Hristos, pe Sfintii Mucenici Onisifor şi Porfirie şi pe Sfântul Nectarie din Eghina zis şi Taumaturgul, vindecatorul de cancer.

Potrivit basilica.ro, astazi crestinii ortodocsi sarbatoresc opt  mari Sfinti, Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor si Porfirie; Sf. Cuv. Matrona; Sf. Ier. Nectarie de la Eghina.

 

Sfintii Mucenici straromani Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat au patimit în timpul împaratului Diocletian. Acestia au primit Botezul crestin de la Episcopul Chiril al Antiohiei, surghiunit în cetatea Sirmium din tinutul Iliricului. Fiind sculptori renumiti, au fost obligati sa realizeze statuia zeului Asclepios.

Pentru ca au refuzat, au fost supusi la chinuri. La urma au fost pusi în sicrie de plumb si aruncati în raul Sava. 

 

Astazi pomenim si pe Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina, facator de minuni, care s-a nascut la 1 octombrie 1846 si a plecat la Domnul pe 8 noiembrie 1920. A studiat de tanar teologia, a intrat în monahism la 27 de ani, iar în 1889 a fost hirotonit Mitropolit onorific de Pentapolis, dar la scurt timp a fost îndepartat pe nedrept si nevoit sa se întoarca în Atena.

Dupa ce s-a implicat în educarea tinerilor seminaristi atenieni, s-a retras în manastirea înfiintata de el in insula Eghina. Sfantul Nectarie este facator de minuni inca din timpul vietii. 

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.