Calendar ortodox aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră din a patra lună a anului

Author: Bianca Vidoi

Cele mai importante sărbători ale calendarului ortodox pentru luna aprilie a anului 2024

Sursa: freepik

A patra lună din anul 2024 a venit, iar calendarul creștin ortodox pentru aprilie 2024 cuprinde sărbători importante pentru credincioși, notate cu cruce roșie.

Luna aprilie este cea de-a patra din anul 2024, iar în aceasta este cuprinsă perioada Postului de Paște, ce are loc în perioada 18 martie- 4 mai. Cu toate acestea, pe parcursul lunii aprilie sunt prăznuite și alte sărbători importante pentru credincioși, fiind trecute alături de o cruce roșie sau neagră. Iată care este calendarul ortodox pentru luna aprilie a anului 2024.

Câte sărbători cu cruce roșie sunt în calendarul ortodox pentru luna aprilie 2024?

Luna aprilie este cunoscută și sub denumirea de Prier, iar în cadrul acesteia, credincioșii țin post cu ocazia Postului Paștelui. Acesta este considerat cel mai aspru și cel mai lung post al calendarului ortodox, însă credincioșii se bucură și de ocazii în care primesc dezlegare la pește, una dintre aceste ocazii fiind la data de 25 martie, când se pomenește Buna Vestire, următoarea fiind la data de 28 aprilie, când este celebrată Duminica Floriilor.

Prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii aprilie este celebrată la data de 11 aprilie, atunci când credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, urmând ca cealaltă sărbătoare importantă notată cu o cruce roșie în calendarul ortodox să fie la data de 23 aprilie, când este celebrat Sfântul Mucenic Gheorghe. Deși aceste două sărbători sunt trecute alături de o cruce roșie, credincioșii nu primesc dezlegare la pește decât la data de 28 aprilie 2024, când este pomenită Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Alături de aceste sărbători trecute în calendarul ortodox cu o cruce roșie se află și sărbătorile notate cu o cruce neagră, ce arată importanța pe care o au, iar prima sărbătoare cu cruce neagră din luna a patra este la data de 6 aprilie, când credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, zi în care credincioșii au și dezlegare la vin și ulei. La data de 12 aprilie este pomenit Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, în timp ce la data de 14 aprilie este pomenit Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, ambele zile fiind notate cu o cruce neagră, potrivit crestinortodox.ro

O altă zi notată în calendarul ortodox cu o cruce neagră este și 20 aprilie, când este prăznuit Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, zi în care credincioșilor le este permis să consume ulei și vin. Ultimele zile trecute cu cruce neagră în calendarul ortodox sunt 24 aprilie, când sunt sărbătoriți Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş, Sfinţii Mucenici Pasicrat şi Valentin de la Durostorum, 25 aprilie, când sunt prăznuiți Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Evanghelist Marcu și data de 26 aprilie, când sunt celebrați Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis.

Rugăciunea pe care să o rostim în Postul Paștelui

Postul Paștelui este considerat cel mai aspru și cel mai lung din calendarul ortodox, iar în perioada acestuia, credincioșii trebuie să renunțe la alimentele de origine animală, dar și la ulei și vin. Alături de această curățare trupească, credincioșii sunt încurajați să realizeze și o curățare sufletească, ce se poate realiza prin intermediul rugăciunii, dar și a bunătății. Iată care este rugăciunea pe care trebuie să o rostim în perioada Postului de Paște.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim în perioada aspră a Postului de Paște
[Sursa: freepik]

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.