Calendar Ortodox: Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie 2021? Nu este Sfântul Valentin!

Author: Madalina Maftei
Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie?

Data de 14 februarie este cunoscută ca fiind Ziua iubirii sau Vanentine's Day. Astfel, am crede că în această zi în calendarul Creștin Ortodox îl sărbătorim pe Sfântul Valentin. Nici pe departe! Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie?

Pe data de 14 februarie oamenii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua iubirii. Însă, credincioșii din România nu îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin în această zi, așa cum ar crede toată lumea. Conform calendarului Creștin Ortodox în această zi este prăznuit alt sfânt.

Ce sfânt sărbătorim pe 14 februarie?

Toată lumea ar zice că pe data de 14 februarie îl sărbătorim pe Sfântul Valentin.

Ei bine, calendarul Creștin Ortodox spune că în această zi îi prăznuim pe Sfinții Cuvioşi Auxenţiu, Maron şi Avraam, precum şi pe Sfântul Filimon, Episcopul Gazei. 

Sfântul Cuvios Auxențiu

Cuviosul Auxenţiu a trăit pe vremea împărăţiei lui Teodosie cel Mic şi se trăgea cu neamul din Răsărit. Era om învăţat şi îmbrăţişând viaţa monahală s-a suit pe muntele ce se găseşte în faţa Oxiei, era răbdător foarte în nevoinţe, având credinţa cât se poate de dreaptă.

A înfruntat puternic păgânătatea ereticilor Eutihie şi Nestorie. Şi primind hotărârile sinodului al patrulea de la Calcedon, a ajuns vrednic de cinste înaintea împăraţilor şi a tuturor celor ce veneau în legătură cu el, luminat la faţă cu darul cel dumnezeiesc, şi revărsa în toate zilele izvoare de minuni şi de tămăduiri celor ce veneau la dânsul. Şi adormind în pace, a fost aşezat în sfânta biserică zidită de dânsul.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sfântul Cuvios Maron

Cuviosul Maron îmbrăţişând viaţa sub cerul liber, s-a dus pe vârful unui munte ce era cinstit în chip deosebit de elinii cei vechi; şi aflând acolo un templu al demonilor, zidit de aceia, l-a sfinţit lui Dumnezeu şi a locuit acolo, făcându-şi un mic cort sub care numai arareori intra.

Fericitul vieţuia cu mari osteneli, dar nemulţumindu-se cu acestea, altele şi mai mari a aflat. Iar Dătătorul de plată, Dumnezeu, după măsura ostenelilor lui, i-a dat şi măsura darului Său. Căci se puteau vedea boli stingându-se la rugăciunea lui, cutremur contenind şi demoni izgoniţi cu singură rugăciunea lui. El a făcut multe mănăstiri, pe mulţi prin nevoinţe aducându-i la Dumnezeu. În felul acesta sârguindu-se spre dumnezeiasca lucrare şi vindecând sufletele împreună cu trupurile, după o scurtă boală, s-a mutat din viaţă la pace.

Citeste si: Valentine's Day 2021: Mesaje de dragoste, SMS-uri si felicitări pe care le poţi trimite persoanei iubite! Cum o poţi impresiona de ziua îndrăgostiţilor

Sfântul Cuvios Avraam

Cuviosul Avraam a trăit pe vremea lui Teodosie cel Mare şi era din cetatea Cirului în care s-a născut, a crescut şi a adunat bogăţia petrecerii şi bunătăţii sihăstreşti.

Căci cu atâta priveghere şi stare de toată noaptea şi cu postire şi-a omorât trupul său, încât a rămas mulţi ani nemişcat, neputând umbla. Aflând că lângă muntele Libanului era un loc plin de idoli, s-a dus acolo şi, luând o casă cu chirie, s-a odihnit mai întâi trei zile, iar în a patra zi a ieşit liniştit. Şi fiind prins de închinătorii la idoli de acolo, a fost îngropat în ţărână; apoi i s-a poruncit să fugă departe de-a colo. Dar, întâmplându-se că au venit atunci cei ce strângeau dajdia, care o băteau fără de milă pe locuitori cerându-le împărăteştile dări, sfântul milostivindu-se, a plătit acele dări la cei ce le strângeau, şi apoi a scăpat de bătăi pe chinuitorii săi. Văzând aceasta, toţi se minunau de iubirea de oameni a cuviosului. Deci din asemenea pricină făcându-se creştini, îndată au zidit şi biserică şi l-au silit pe el să le fie preot; iar cuviosul făcându-se preot, a şezut acolo trei ani şi bine povăţuindu-i pe ei către buna cinstire de Dumnezeu şi întărindu-i, iarăşi s-a întors la chilia sa, lăsându-le în locul său un alt preot.

Citeste si: Cadou de Ziua Indragostitilor pentru EA! Ce cadou să-i faci iubitei tale în această zi dedicată iubirii?

Cu acest fel de bune şi lui Dumnezeu plăcute fapte strălucind cuviosul a ajuns episcop al Careei, o cetate în Palestina, plină de idoli. Ducându-se acolo cu nenumărate osteneli, şi cu de Dumnezeu insuflate învăţături, a întors pe locuitori la buna cinstire de Dumnezeu în scurtă vreme şi i-a adus Domnului, prin faptă mai întâi învăţându-i. Iar împăratul Teodosie, încunoştiinţat de cele despre el, l-a chemat la Constantinopol. Deci ducându-se acolo, şi puţină vreme vieţuind, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Iar trupul său, preabinecredinciosul împărat Teodosie, cu mare cinste l-a trimis în cetatea Careei, potrivit calendar-ortodox.ro.