Luna decembrie e denumită și Undrea sau Andrea. Denumirea populară vine de la Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 Noiembrie, a cărui amintire se pastreaza încă cu mare sfintenie. Denumirea de Decembrie vine de la latinescul decem – zece, pentru că în calendarul roman, era a zecea lună din an.
Potrivit calendarului crestin-ortodox, credinciosii praznuiesc cu mare devotament si smerenie mai multe sărbători și obiceiuri, mostenite din stramosi.
Luna decembrie este considerata una sfanta si crestinuu au foarte multe motive de sarbatoare. Pe langa faptul ca se pregatesc pentru sarbatorile de iarna, romanii se pregatesc si pentru intrarea in noul an.
Iată lista completa a celor mai importante sărbători din luna decembrie 2020
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfanta Ana
Pe data de 9 decembrie este praznuita Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei şi vin)
12 decembrie: Sfantul Spiridon
Sfantul Spiridon este praznuit de Biserica ortodoxa pe 12 decembrie. Spiridon este Sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste.
Astfel, precum se cunoaste indeobste, Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare facator de minuni.13 decembrie: Sfantul Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei
Pe data de 13 decembrie sunt praznuiti: Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; † Sf. M. Mc. Evstratie, Auxenție, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sf.
Mc. Lucia fecioara (Dezlegare la peşte)18 decembrie: Sfantul Cuv. Daniil Sihastrul
Sfantul Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului (Dezlegare la ulei şi vin)
20 decembrie: Sfantul Ignatie Teoforul
Pe data de 20 decembrie se praznuieste Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul. Insa tot in aceasta zi se sarbatoreste si "Ignatul" sau sacrificarea porcului. Desi numele ei vine de la sfantul Mucenic Ignatie Teoforul, originile ei sunt mult mai vechi.
In lumea satelor se respecta cu sfinţenie pe 20 decembrie, in ziua de Ignat multe obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie.
In ziua de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului. Astfel, este interzisă prestarea altor munci precum: spălatul, cusutul sau măturatul casei.
Potrivit traditiei stravechi, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Sacrificarea trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece se spune ca numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.
22 decembrie: Sfantul Ier. Petru Movilă
Pe data de 22 decembrie sunt praznuiti: Sfantul Ier. Petru Movilă, Mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon şi Teodota (Dezlegare la ulei şi vin)
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
24 decembrie: Ajunul Crăciunului
Pe 24 decembrie este praznuita Sfanta Cuv. Mc. Eugenia dar este sarbatorit si Ajunul Crăciunului. Se mananca numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. De Moș Ajun, copiii obișnuiesc să meargă cu colindul la casele oamenilor. In Moldova, colindul este deschis de copii pe 24 decembrie, pana la apusul soarelui. In Muntenia, se impart colindatorilor turte de post, tinute in zeama cu mieji de nuca si mirodenii dulci. Aceste turte simbolizeaza „scutecele pruncului Isus”, zise in Moldova si „pelincile Domnului”. In Ardeal, se impart colacei, numiti „pizerei”.
25 decembrie: Naşterea Domnului sau Craciunul
Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost stabilita de catre Biserica crestina, drept sarbatoare deosebit de importanta, la 25 decembrie. O legenda spune ca Mos Craciun s-ar fi opus adapostirii Fecioarei, insa sotia lui, Craciuneasa, a dat adapost Maicii Domnului fara stirea lui. Furios, Craciun i-a taiat mainile, dar Maica Domnului i le-a pus la loc, minune datorita careia Craciun s-a crestinat. In satele din Moldova si Ardeal, se fac hore in toate zilele Craciunului, la care joaca doar cei necasatoriti.
Astazi, toti crestinii isi impodobesc casa cu brad, care simboliza in traditia populara „stalpul lumii”, legatura dintre pamant si cer si pun bucate alese pe masa.
26 decembrie: A doua zi de Crăciun; Soborul Maicii Domnului; Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana; Sf. Ier. Eftimie Mart., ep. Sardei (Sâmbăta după Nașterea Domnului)
27 decembrie: Sfantul Stefan
Pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, sunt praznuiti Sfantul Ap. Întâiul Mucenic şi Arhid. Ştefan; Sfantul Cuv. Teodor Marturisitorul.
Sfântul Stefan a fost primul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Sfântul, al cărui nume, în limba greacă, înseamnă „cunună”, a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.
31 decembrie/1 ianuarie (Anul Nou)
In prezent, in toată lumea creştină, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, cu urări de La mulți ani! şi prin fel de fel de obiceiuri, despre care se crede că dacă sunt respectate aduc noroc, sănătate şi prosperitate. Se spune că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri, şi de preferat sunt cele roşii, de culoarea veseliei şi a dragostei.
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020
Citeste si: Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021