Calendar Ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 01 feb 2021, 11:18

Luna februarie nu are foarte multe sărbători importante, conform calendarului ortodox. Spre deosebire de ianuarie, când am avut cinci sărbători cu cruce roșie, în această lună există o singură astfel de zi.

Anul acesta, luna februarie are 28 de zile, dintre care una singură este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În afară de această sărbătoare importantă, vom mai avea încă două zile cu cruce neagră. 

Când este cruce roșie în luna februarie

Luna februarie nu este, în general, o lună cu multe sărbători. Așadar, nici anul acesta nu este o excepție.

Singura zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox este chiar mâine, pe 2 februarie. 

Creștinii sărbătoresc la această dată Întâmpinarea Domnului. Puțină lume știe însă ce înseamnă, de fapt, această sărbătoare. Întâmpinarea Domnului are loc întotdeauna la 40 de zile de la sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos. 

Acest lucru înseamnă că în fiecare an se prăznuiește pe 2 februarie, deci este o sărbătoare cu dată fixă în calendar.

În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la templu de către Sfinții Săi Părinți, Fecioara Maria și Iosif. 

Legea prevedea ca orice copil născut primul și care este bărbat să fie afierosit lui Dumnezeu, la fix 40 de zile de la nașterea sa. De asemenea, tot în această zi, se făcea și curățirea mamei. 

Atunci când au ajuns la Templu, au fost întâmpinați de către dreptul Simeon și prorocita Ana.

Simeon a fost unul dintre cei care au tradus Pentateuhul din limba ebraică în limba greacă. 

Tradiția spune că Simeon a înlocuit cuvântul ”fecioară” cu ”femeie”, atunci când a citit textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“. Pentru că a dat dovadă de necredință, Simeon a fost pedepsit de Dumnezeu. I s-a spus că nu va pleca din această lume, până când nu va vedea cu ochii lui că Mesia a fost născut din Fecioară. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Chiar și acum, există tradiția ca mamele să-și aducă bebelușii în biserică, la 40 de zile după ce vin pe lume.

Preoții le fac atunci copiilor molifta de curățare și îi închină la sfintele icoane. 

Ce alte sărbători mai sunt în februarie

Întâmpinarea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a lunii februarie, dar în calendarul creștin ortodox mai sunt trecute încă două zile care au cruce neagră. 

Este vorba despre ziua de 10 februarie, când este prăznuit Sfântul Haralambie, și ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 

Sfântul Haralambie a fost unul dintre episcopii Cetății Magnezia, din Asia Mică, așa cum era cunoscută pe vremuri Turcia din zilele noastre. La vârsta de 113 ani, Sfântul Haralambie  a trecut prin chinuri groaznice, pentru că și-a exprimat credința în Dumnezeu. 

Tradiția spune că atunci când guvernatorul Lucian îl tortura, mâinile acestuia au rămas lipite de corpul Sfântului Haralambie. În momentul în care Sfântul a început să se roage, mâinile guvernatorului s-au dezlipit. Toți cei prezenți la această minune au trecut la creștinism. 

În ceea ce privește a doua sărbătoare cu cruce neagră, Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, se spune că Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-i face pe plac Irodiadei. 

Sfânta Ioana, care era femeia dregătorului lui Irod, a luat capul și l-a îngropat într-un vas de lut, la Ierusalim, în muntele Elonului. Aceasta este prima aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 

Capul a rămas îngropat acolo până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci, doi monahi au luat capul și l-au dus la Emsa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei a așezat capul în biserica din cetate. Aceea a fost a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.