Calendar ortodox februarie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 oct 2023, 04:55

Calendarul creștin ortodox al lunii februarie 2023 

Sursa: freepik.com

Calendar ortodox februarie 2023. În luna februarie vor avea loc mai multe sărbători importante, unele însemnate cu cruce roșie, iar altele cu cruce neagră.

În luna februarie 2023 sunt mai multe sărbători cu cruce neagră decât sărbători cu cruce roșie, conform calendarului creștin ortodox. Care este cea mai importantă sărbătoare din februarie și când începe Postul Paștelui 2023

Calendar creștin ortodox februarie 2023. Întâmpinarea Domnului, singura sărbătoare cu cruce roșie din luna februarie

Conform calendarului creștin ortodox al lunii februarie există o singură sărbătoare cu cruce roșie, aceasta fiind și cea mai importantă din luna februarie.

Este vorba despre Întâmpinarea Domnului. 

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care pică în fiecare an pe data de 2 februarie, la fix 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Conform rânduielilor bisericești, această sărbătoare amintește de momentul în care Fecioara Maria și dreptul Iosif l-au dus pe Mântuitorului Iisus Hristos la Templu pentru împlinirea legii. Este cunoscut faptul că, în trecut, orice întâi născut de sex masculin trebuia să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, conform crestinortodox.ro.

La 40 de zile de la naștere avea loc și curățirea mamei. De atunci a rămas tradiția ca mamele să își ducă pruncii la biserică pentru a-i închina la sfintele icoane. Mamele au parte de molifta de curățare. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului simbolizează momentul în care mama vine la biserică pentru a-l aduce pe bebeluș și a-l oferi ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar. 

Pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, credincioșii nu au voie să muncească, astfel că nu se spală rufe, nu se calcă și nu se coase.

Nu se fac treburi în gospodărie, nu se spun vorbe urâte, iar credincioșii ar trebui să fie mai buni și mai iertători. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Zilele de post din 2023. Care sunt cele mai importante posturi de peste an și cum se ține corect postul

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în februarie 2023 și când începe Postul Paștelui? 

În calendarul ortodox al lunii februarie 2023 sunt mai multe sărbători cu cruce neagră, zile în care în biserici se fac slujbe speciale. Iată în ce zile pică aceste sărbători și ce sfinți sunt prăznuiți:

  • 10 februarie 2023: Sfântul Haralambie 
  • 24 februarie 2023: Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
  • 28 februarie 2023: Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

 În luna februarie 2023 începe și Postul Paștelui, aceasta fiind cea mai importantă perioadă de post de peste an. Înainte de a intra oficial în Postul Paștelui 2023, pentru credincioși urmează două momente importante: ziua în care se lasă sec de carne și ziua în care se lasă sec de brânză.

În Duminica Înfricoșatei Judecăți, pe 19 februarie, se lasă sec de carne, iar pe 26 februarie este Duminica Lăsatului sec de brânză.

Astfel, Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie. Este cel mai lung post de peste an și durează 48 de zile, cele mai aspre zile de post fiind în Săptămâna Mare. Postul Paștelui 2023 se încheie pe data de 16 aprilie, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele ortodox 2023.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.