CALENDAR ORTODOX ianuarie! Sarbatoare mare pe 29 ianuarie, ce Sfânt se sărbătoreşte astăzi

Autor: Elena Padure
Actualizat: 29 ian 2021, 14:34
Icoana Sfântului mucenic Ignatie, sarbatorit pe 29 ianaurie

În ultima săptămâna din ianuarie creştinii sărbătoresc praznicul Sfântului mucenic Ignatie.

În fiecare an, în luna ianuarie, în data de douăzeci şi nouă sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox mai mulţi sfinţi mucenici. Printre aceştia se numără şi Sfântul mucenic Ignatie. Aţi Sfinţi pomeniţi astăzi sunt Sfinţii mucenici Sarvil şi Vevea, Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul.  

Cine a fost Sfântul mucenic Ignatie 

Sfântul mucenic Ignatie, a fost al doilea episcop al Antiohiei.

Alături de Policarp, episcopul Smirnei, a fost ucenic al Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Sfântul Ignatie a fost adus înaintea împăratului Traian şi a supravieţuit la numeroase chinuri şi încercări.

Mai apoi a fost trimis la Roma să lupte cu leii, care l-au sfâşiat şi l-au mâncat. Creştinii au adunat rămăşiţele căzute din gura leilor şi le-au adus de la Roma la Antiohia.

Ei au aşezat aceste sfinte moaşte în pământ.

Ce se mai sărbătoreşte azi, 29 ianuarie

Tot în această zi este şi pomenirea sfinţilor şapte mucenici: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob şi Parigorie. 

Aceşti ostaşi ai lui Hristos au sfârşit prin a i se sfâşia trupuirle şi a fi băgaţi în temniţă. Mai apoi ei au fost scoşi de acolo şi spânzuraţi, cu piroane de fier.

Astfel, şi-au dat sufletele lui Dumnezeu. Mai sunt sărbătoriţi şi Sfinţii mucenici Sarvil şi Vevea sora lui, care au pătimit în Edesa, Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine au fost sfinţii mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul  

În timpul dominiei împăratului Numerian în anii 284, creştinii erau persecutaţi. Atunci s-a dat de ştire dregătorului cetăţii Emesa, să îl prindă pe sfântul părinte Silvan, episcopul acestei cetăţi. El a fost prins împreună cu Luca diaconul şi cu Mochie citeţul. Au stat înaintea dregătorului, care a hotărât să-i dea să se lupte cu fiarele.

Deci, scoţând pe sfinţi în adunarea poporului şi lăsând slobode multe feluri de fiare, sfinţii s-au rugat lui Dumnezeu să-şi sfârşească viaţa acolo. Dumnezeu îndată a luat sufletele slugilor Sale. Atunci fiarele cele sălbatice, sfiindu-se de moaştele sfinţilor, s-au dat în lături, neatingându-se nicidecum de trupurile lor. După ce s-a înnoptat, trupurile sfinţilor au fost luate şi îngropate cu cinste, aducându-se mulţumiri lui Dumnezeu.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Pomenirea sfinţilor mucenici Sarvil şi a surorii lui, Vevea

Sfinţii mucenici Sarvil şi Vevea au trăit în zilele împăratului Traian. Sfântul Sarvil era slujitor al demonilor celor înşelători. Şi făcându-se odată un praznic al demonilor, iar Sarvil fiind, după obicei, mai mare fruntaş peste necuratele jertfe, a fost înfruntat şi dojenit de episcopul Varsemeu. Atunci Sarvil a fost atins de harul lui Dumnezeu. El a fosst ocnvertit la credinţa în Hristos, împreună cu sora lui Vevea şi au fost botezaţi de episcopul Varsemen.

Atunci, Sarvil a fost supus la multechinuri. El a fost pus la teasc şi strâns cu vârteje, a fost fierăstruit, după care i s-a tăiat capul. La fel a sfârşi şi sora lui.

Citeste si: Nuntă 2021! Când NU se pot oficializa ceremonii religioase în 2021?

Tot în această zi, pomenirea cuviosului nostru părinte Afraat, pomenirea cuviosului nostru părinte Achepsima, pomenirea sfântului noului mucenic Dimitrie Hiotul, care a pătimit la anul 1802. 

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini