Calendar ortodox, Ignat 2019. Pe 20 decembrie este interzis sa faci aceste lucruri

Autor: L.S.
Actualizat: 20 dec 2019, 10:29

Ziua de Ignat este o sărbătoare foarte populară care are loc pe 20 decembrie. Ignatul este legat de numele Sfântului Igatie Teoforul

Această zi este dedicată doar tăierii, sortării şi preparării specialităţilor din carne de porc. Singura activitate permisă în ziua de Ignat este tăiatul porcului. Astăzi nu se spală rufe și nu se face niciun fel de treabă în gospodărie.

Sărbătoarea trebuie ţinută cu sfinţenie mai ales de femeile însărcinate, pentru a naște copii sănătoși și frumoși.

Ignat 2019. Ce să nu faci pe 20 decembrie, dacă vrei să îți meargă bine

Există numeroase tradiții și obiceiuri legate de aceasă zi atât de importantă pentru români. Se spune că în seara de Ignat se taie coada de la un dovleac și se păstrează. Potrivit tradiției, este un bun leac de bube dulci la copii și bătrâni.

Totodată, tradiția spune că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei. Din acest motiv se presară mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii.

În ziua de Ignat se taie porcii. Dacă porcul este negru, se ia o bucată din untura lui şi se duce la biserică de Bobotează, să fie sfinţită de preot. Apoi poate fi folosită de cei care au dureri de mușchi, de picioare sau de spate.

Inima porcului dă anumite semnale, în tradiția populară. Din bătrâni se știe că, dacă în inima porcului se găseşte mult sânge ”îngheţat”, este semn că stăpânul va avea noroc la bani.

Citeste si: Ce sărbătorim de Crăciun

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului

Splina porcului este cea care indică durata iernii. Dacă splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă. Dacă splina este subţire arată că va fi iarna săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelşugat.

De regulă, la tăierea porcului cei miloși din fire nu e bine să ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate.

Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Bătrânii de la țară spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat, se recomandă punerea unei pături peste el și un copil să-l încalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli și plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Pentru că cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși.

sursa: stiritv.ro

Citeste si: Cele mai frumoase orase in care iti poti petrece Craciunul

Citeste si: Avertisment pentru milioane de romani: cei nascuti inainte de 90 trebuie sa isi faca analizele de urgenta