Calendar ortodox iulie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 iun 2023, 09:46

A doua lună de vară are 31 de zile, iar în această lună este o singură zi trecută cu o cruce roșie în calendarul ortodox

Sursa: freepik

Calendar ortodox iulie 2023. În a doua lună de vară, credincioșii vor sărbători mai mulți sfinți, iar acestea sunt cele mai importante zile.

Calendar ortodox iulie 2023. A doua lună de vară are 31 de zile, iar în această lună este o singură zi trecută cu o cruce roșie în calendarul ortodox, mai exact ziua în care este prăznuit Sfântul Proroc Ilie, la data de 20 iulie. 

Citește și: Calendar Ortodox 20 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciunea pentru împlinirea dorințelor și a gândurilor bune

Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Luna iulie este cunoscută în România sub numele de „Cuptor”, iar această lună nu este una foarte bogată din punctul de vedere al sărbătorilor, cea mai importantă zi, trecută cu o cruce roșie în calendarul ortodox este Sfântul Proroc Ilie, celebrat la data de 20 iulie, fiind singura sărbătoare, ce nu este o zi de duminică, ce are cruce roșie.

Sărbătorile notate în calendarul ortodox cu o cruce neagră sunt 8 la număr, iar acestea sunt zilele de 1, 2, 9, 12, 16, 23, 30 și 31 iulie. Iată care este calendarul ortodox al lunii iulie 2023.

 

  • 1 iulie 2023: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți,
  • 2 iulie 2023: Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne,
  • 9 iulie 2023: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț,
  • 12 iulie 2023: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos,
  • 16 iulie 2023: Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi,
  • 20 iulie 2023: Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul,
  • 23 iulie 2023: Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca,
  • 30 iulie 2023: Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic,
  • 31 iulie 2023: Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.

Citește și: Noaptea de Sânziene 2023: Tradiția de mult uitată. Ce nu este bine să faci?

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rugăciune către Sfântul Proroc Ilie 

La data de 20 iulie 2023, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Proroc Ilie, iar aceștia ales să se roage în această zi pentru a îi ajuta să își îndeplinească toate dorințele. 

"Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023: Tradiții și obiceiuri pentru data de 24 iunie. Sărbătoare mare în calendarul ortodox

Sursa: antena3.ro

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.