Potrivit calendarului ortodox, astazi, 18 mai, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Teodot. El a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian si ii adapostea in han pe crestinii prigoniti. Sfantul Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii.
Viața Sfântului Mucenic Teodot
Sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac.
Mucenicul Teodot, s-a luptat împotriva poftelor trupești, deși era căsătorit după lege, împlinind cuvântul Apostolului: Cei ce au femei, să fie ca cei ce nu au.
El vedea înfrânarea și postul ca pe un început al tuturor bunătăților și cu acestea se înarma în război ca și cu o pavăză și socotea omorârea trupului ca desfătare potrivită omului creștin.
Prefăcându-se că duce viată de cârciumar, făcea multă neguțătorie duhovnicească, câștigând lui Dumnezeu multe suflete omenești.
Astfel, lucra apostolește în taină ca un episcop, iar prin învățăturile și sfătuirile sale de Dumnezeu insuflate, aducea pe elini și pe iudei la Biserica lui Hristos, iar pe cei păcătoși îi povățuia la pocăință, potrivit doxologia.ro.El avea și darul tămăduirii, și prin punerea mâinilor sale și prin rugăciune, tămăduia toate bolile trupești cele netămăduite între oameni.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Calendar ortodox, luni, 17 mai 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi?
Rugăciunea Sfântului Teodot
Mucenicul Tau, Doamne Teodot, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște
Tot astazi, se face pomenirea:
- Sfintii Mucenici Petru, Dionisie si Hristina;
- Sfintilor Mucenici Andrei, Pavel si a sapte fecioare care au patimit impreuna cu Sfanta Hristina;
- Sfintilor Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim;
- Sfintelor sapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia;
- Sfintei Eufrasia;
- Sfantului Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Mucenic Iulian;
-
- Sfantului Mucenic Teodot, papa al Romei.
Citeste si: Când nu se fac botezuri în 2021. Verifică înainte în calendar