Calendar Ortodox Octombrie 2024: Când este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Author: Bianca Vidoi

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sursa: doxologia.ro

Luna octombrie este a zecea din calendar, iar pe parcursul celor 31 de zile sunt prăznuite trei sărbători cu cruce roșie.

Luna octombrie este a zecea din anul 2024, iar aceasta este cunoscută în popor sub denumirea de „Brumărel”. Această lună are 31 de zile, iar din acestea trei sunt trecute alături de o cruce roșie, marcând astfel sărbători importante, în cadrul cărora se țin slujbe și citiri speciale. Iată care este data la care este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Când este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva?

„Brumărel”, așa cum este cunoscută luna octombrie în popor, începe într-o zi de marți, iar în prima zi este prăznuit Acoperământul Preasfintei noastre de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria. Această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox și este prima sărbătoare cu cruce roșie de pe parcursul lunii octombrie. 

A doua sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie este celebrată la data de 14 octombrie 2024, atunci când este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie este pomenită la data de 26 octombrie 2024, atunci

când este celebrat Sfântul slăvitul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, din Tesalonic.

Sfânta Cuvioasă Parascheva
[Sursa: doxologia.ro]

Cu toate acestea, credincioșii trebuie să țină cont și de sărbătorile cu cruce neagră din calendarul creștin ortodox pentru luna octombrie, care este una, dar și sărbătorile cu cruce albastră, mai exact cinci la număr. Singura sărbătoare cu cruce neagră de pe parcursul lunii octombrie este celebrată la data de 7 octombrie 2024, când sunt sărbătoriți Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii: Îi va feri pe cei mici de toate relele și suferințele

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”

Prima sărbătoare cu cruce albastră din luna octombrie este pomenită chiar în prima zi a lunii, când este și sărbătoare cu cruce roșie și sunt cinstiți Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. La data de 5 octombrie este a doua sărbătoare cu cruce albastră, zi în care sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Daniil și Misail.

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este prăznuită la data de 13 octombrie 2024 și reprezintă a treia sărbătoare cu cruce albastră, urmată de ziua de 21 octombrie 2024, când sunt amintiți Cuviosul Visarion Sarai, Cuviosul Mărturisitor Sofronie, Sfântul Oprea Nicolae, Sfântul preot Ioan din Galeş și Sfântul Moise Măcinic din Sibiel. Ultima sărbătoare cu cruce albastră din calendarul creștin ortodox pentru luna octombrie este pomenită la data de 28 octombrie 2024, când sunt cinstiți Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti și Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, potrivit noutati-ortodoxe.ro

Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostim pe 14 octombrie 2024

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Sfânta Cuvioasă Parascheva
[Sursa: doxologia.ro]

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.