Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Author: Denisa Irimia

Pe ce dată pică Paștele în 2024

Sursa: freepik

Calendar ortodox: Află pe ce dată pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2024!

În anul 2024, cele două sărbători religioase, Paștele Ortodox și cel Catolic pică la peste o lună distanță/

Pe ce dată pică Paștele în 2024

În 2024, Paștele Catolic cade la 31 martie, în timp ce Paștele Ortodox va avea loc la 5 mai.

Distanța de timp dintre cele două sărbători religioase poate fi explicată prin doi factori distincți.

În primul rând, sărbătoarea de Paște este programată în duminica care urmează imediat lunii pline care intervine după echinocțiul de primăvară.

În al doilea rând, Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică au în vedere echinocțiul de primăvară în baza calendarului lor specific, ceea ce duce la diferențe în datele exacte ale sărbătorii. Acești factori converg pentru a crea variații în data Paștelui Ortodox și a celui Catolic.

Sărbătoarea Paștelui Catolic se aliniază cu calendarul gregorian, în timp ce sărbătoarea Paștelui Ortodox se conformează calendarului iulian. De aceea, observăm atât ani în care cele două sărbători coincid în aceeași zi, cât și ani, precum 2024, în care între cele două date ale Paștelui există o diferență semnificativă de cel puțin o săptămână.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Când începe vacanţa de iarnă pentru elevi şi studenţi în anul școlar 2023-2024?

Pe ce dată pică Paştele Ortodox în următorii ani

În 2023, sărbătorim Paștele Ortodox pe data de 16 aprilie, în timp ce în 2024, Paștele Ortodox va avea loc abia pe 5 mai. Apoi, în perioada cuprinsă între anii 2025 și 2030, există doar un singur an în care Paștele Ortodox va fi celebrat în luna mai.

Acesta se va întâmpla în 2027, când Paștele Ortodox va fi sărbătorit la data de 2 mai. În celelalte ani din această perioadă, datele Paștelui Ortodox vor cădea în luna aprilie, astfel: în 2025 pe 20 aprilie, în 2026 pe 12 aprilie, în 2028 pe 16 aprilie, în 2029 pe 8 aprilie, iar în 2030 pe 28 aprilie.

Deoarece în anul 2024 Paștele Ortodox va cădea pe data de 5 mai, cetățenii români ar putea beneficia de o perioadă de odihnă extinsă.

Acest lucru se datorează faptului că românii care sărbătoresc Paștele Ortodox ar urma să aibă liber atât în primele două zile de Paște, pe 5 și 6 mai, cât și în Vinerea Mare, pe 3 mai, dar și sâmbătă, pe 4 mai, și miercuri, când se celebrează Ziua Muncii la 1 mai.

Când începe Postul Paştelui în 2024

În anul 2023, Postul Paștelui a fost demarat la data de 27 februarie, potrivit calendarului ortodox, în timp ce Postul Mare a început pe 22 februarie, conform calendarului catolic.

Totuși, în 2024, asistăm la o schimbare semnificativă a situației. Postul Mare, respectat de catolici, începe la data de 14 februarie, în timp ce Postul Paștelui, ținut de ortodocși, începe abia pe 18 martie. Practic, se menține o distanță semnificativă între aceste două perioade de post, într-un mod similar cu distanța de zile care există între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Aceste variații în datele începutului postului reflectă diferențele dintre cele două tradiții religioase.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva la data de 14 octombrie 2023?