Calendar Ortodox pentru 14 octombrie 2023: Sfânta Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu trebuie să facem astăzi?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 oct 2023, 16:00
Sfânta Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie
Sursa: Facebook Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sărbătoare pe 14 octombrie în calendarul ortodox, atunci când românii creștini o cinstesc pe Sfânta Parascheva.

Calendar ortodox 14 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește pe Sfânta Parascheva. Sărbătoarea ce o celebrează pe Sfânta Parscaheva este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar aceasta este cunoscută în Moldova sub denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Vinerea Mare”.

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva?

Calendar ortodox 14 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului 2023

Sărbătoare 14 octombrie. Sfânta Parascheva este prăznuit în fiecare an la data de 14 octombrie în calendarul ortodox. 

Sfânta Cuvioasa Parscheva sau Parschiva, așa cum mai este cunoscută în popor este celebrată anual la data de 14 octombrie, zi ce este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Aceasta s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivata din Tracia, într-o familie bogată, ce credea în Dumnezeu. Cum aceasta a fost născută și crescută într-o familie credincioasă, aceasta a fost îndrumată să asculte cuvântul Domnului.

Aceasta era foarte credincioasă, iar în copilărie, Sfânta Cuvioasa Parscheva mergea la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, alături de mama ei. În perioada adolescenței sale, Sfânta Cuvioasa Parscheva a hotărât să meargă spre regiunea Pontului, loc în care avea să își petreacă următorii 5 ani din viața ei la Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. 

În următoarea perioadă aceasta s-a decis să își dedice viața Domului, astfel Sfânta Parascheva a rămas într-o mănăstire de călugărițe din Ierusalim, în pustiul Iordanului. Când avea doar 25 de ani, un înger i-a spus Sfintei Parascheva să se întoarcă în satul ei natal, iar cum aceasta era o femeie credincioasă, aceasta a deci să îl asculte, însă călătoria ei a fost una anevoioasă. 

Sfânta Cuvioasa Parscheva sau Parschiva se afla la bordul unei nave chiar în momentul în care o furtună a început, iar aceasta a pronunțat cuvântul "Kalikratei", nume ce a fost dat

țărmului ce s-a aflat acolo. După ce a revenit în țara ei de proveniență, Sfânta Parascheva  s-a ocupat de îngrijirea celor neajutorați și sărmani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce este bine să împarți de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este denumită în Moldova, zonă în care se află moaștele acesteia de 350 de ani, și „Vinerea Mare”, iar această sărbătoare este celebrată la data de 14 octombrie, zi ce este trecută cu o cruce roșie, astfel încât credincioșii

trebuie să nu facă anumite activități. 

În această zi este bine să dăm de pomană în cinstea sufletelor persoanelor ce au trecut la cele sfinte, iar în pachet trebuie să punem pâine, must, vin nou și lipie. Se spune că femeile însărcinate trebuie să ofere pachete celor săraci în această zi pentru a avea o naștere ușoară și fără dureri.

Femeile nu trebuie să coasă sau să toarcă de Sfânta Parscheva deoarece se crede că dacă vor face acest lucru le vor apărea negi pe mâini. 

Bărbații care lucrează în această zi sfântă, trecută în calendar cu o cruce roșie, se spune că vor avea parte de necazuri, mai exact casa le va fi lovită de trăsnet și o grindă va cădea peste ea.

Citește și: Calendar Ortodox pentru Octombrie 2023: Când pică Sf Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri în tradiția populară?

Sărbătoare 14 octombrie

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.