Calendar Ortodox pentru 16 octombrie 2023: Ce sărbătoare este azi? Ostașul ce a păzit Crucea de la Răstignirea Domnului

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 oct 2023, 16:00

Ce sărbătoare este azi?

Sursa: Facebook Sfanta Cuvioasa Parascheva .

Calendar ortodox 16 octombrie 2023. Sărbătoare pe 16 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul.

Calendar ortodox  16 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, cel ce a împuns coasta lui Hristos cu sulița.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 16 octombrie!

Citește și: Calendar Ortodox pentru ziua de 12 octombrie 2023: Ce sărbătoare este joi? Rugăciunea pentru momentele dificile

Calendar ortodox 16 octombrie 2023

Sărbătoare 16 octombrie. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este sărbătorit în fiecare an pe data de 16 octombrie în calendarul ortodox. 

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a trăi pe vremea ui Tiberiu cezarul din Capadochia, iar acesta a făcut parte din armata lui Ponțiu Pilat, ocupându-se în cadrul armatei cu păzirea Crucii de la Răstignirea Domnului, dar și a Sfântului Mormânt.

Ostașul a fost prezent la Învierea lui Iisus Hristos, motiv pentru care Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, alături de alți soldați, au decis să creadă în Dumnezeu și să se boteze.

Acesta a decis să părăsească armata și să urmeze calea sfântă, urmând să călăuzească mai mulți păgână către creștinism. Printre oamenii ce îl credeau se aflau și alți păgâni ce considerau că Sfântul Mucenic Longhin Sutașul minte, astfel că l-au acuzat că este dezertor și au cerut decesul acestuia. 

În momentul în care ostașii au venit pentru a îl decapita, Sfântul Mucenic Longhin Sutașul îi aștepta, urmând să le ofere ceva de mâncare și un loc de odihnă, iar în momentul în care ei s-au dus la culcare, sfântul a mers să se roage. Ziua următoare s-a îmbrăcat în haine de înmormântare, mergând la ostașii omeniți pentru a se preda, urmând ca acesta să fie decapitat pentru credința sa.

Soldații au urmat să îi arunce capul Sfântului Mucenic Longhin Sutașul într-o grămadă de gunoi, moment în care chipul acestuia i-a apărut în vis unei superbe fete ce nu putea să vadă. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul i-a spus că o poate ajuta să îi revină vederea dacă îi găsește capul, iar după ce tânăra a făcut acest lucru și l-a dus acasă, fata a putut să vadă iar.

Citește și: Calendar Ortodox pentru data de 13 octombrie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră. În această zi este bine să ținem post

Sărbătoare 16 octombrie

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, sărbătorit pe 16 octombrie în calendarul creștin

„Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate, pedestru trecându-L Israel cel de demult, prin mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.

Stih: Sfinte Mucenice Longhin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind strălucit cu Dumnezeieştile vărsări de lumină şi dimpreună cu Cetele îngerilor stând înaintea lui Hristos Dumnezeu, mărite, luminează pe cei ce săvârşesc prăznuirea ta cea prealuminată.

Stih: Sfinte Mucenice Longhin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nimic nu te-a despărţit de unirea cu Dumnezeu, muceni­ce, fiind despărţit de dulceaţa cea trupească prin credinţă şi îndulcindu-te curat întru iubi­rea cea desăvârşită.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Slujind cu gând curat lui Dum­nezeu Cel Viu, Sfinte Longhin, Preaînţelepte, nicidecum n-ai dat închinăciune la idolii cei morţi, fericite. Drept aceea, fiind omo­rât, ai ajuns către Viaţa Cea fără de sfârşit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe Cuvântul Tatălui, cu cu­vântul L-ai zămislit în pânte­cele tău, ca să dezlege pe oa­meni din necuvântare pentru a Sa bunătate, Maică Fecioară Preacurată, Binecuvântată, cu totul fără de prihană. Amin!”