Calendar Ortodox pentru data de 10 octombrie 2023: Ce sărbătoare este marți? Rugăciunea pentru vindecarea suferințelor

Autor: Bianca Vidoi

Sărbătoare pe 10 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ambrozie de la Optina

Sursa: Facebook Schitul Sfantul Ilie/Pixabay

Calendar ortodox 10 octombrie 2023. Sărbătoare pe 10 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ambrozie de la Optina.

Calendar ortodox  10 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ambrozie de la Optina, alături de Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 10 octombrie!

Citește și: De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Calendar ortodox 10 octombrie 2023

Sărbătoare 10 octombrie. Sfântul Ambrozie de la Optina, alături de Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 10 octombrie în calendarul ortodox

Sfântul Ambrozie de la Optina s-a născut la data de 21 noiembrie 1812 într-o familie foarte credincioasă, iar de-a lungul vieții sale, acesta a demonstrat prin mai multe fapte credința sa și dedicarea pe care o are față de aceasta.

Atunci când acesta a împlinit vârsta de 23 de ani, Sfântul Ambrozie de la Optina s-a îmbolnăvit foarte grav și i-a promis lui Dumnezeu că va lua calea sfântă dacă îl va ajuta să se însănătoșească. 

Deși i-a fost foarte greu să se despartă de familia sa, acesta a decis să asculte o voce ce îl urma adesea, ce îi spunea să stea cât mai aproape de Dumnezeu, astfel Sfântul Ambrozie de la Optina a pornit spre Mănăstirea Optina, fără să spună oamenilor dragi.

Când a ajuns la Mănăstire, acesta a scris familiei, liniștindu-i pentru plecarea sa.

Persoanele ce l-au cunoscut pe Sfântul Ambrozie de la Optina l-au descris ca pe o persoană credincioasă, fiind chiar unul dintre cei mai credincioși părinți de la Mănastirea Optina. La data de 10 octombrie 1891, Sfântul Ambrozie de la Optina a trecut la cele sfinte, Biserica Ortodoxă canonizându-l pe aceste însă din anul 1988. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia s-au născut în orașul Nicomidia, iar după o vreme, persecuțiile lui Maximian asupra creștinilor i-au făcut să se retragă din cetate și să se ascundă în munți. Evlampie a fost totuși nevoit să se întoarcă în oraș pentru a face provizii de hrană, însă a descoperit un edict expus pe un perete în care se anunța o brutală persecuție a credincioșilor și a simțit dorința de a își asuma credința.

Evlampie a fost dus în fața instanței, unde a refuzat să își lepede credința, suferind nenumărate chinuri, iar Evlampia a avut curajul de a face același lucru. 

Citește și: Calendar Ortodox 9 octombrie 2023: Ce sărbătoare este luni? Cea mai puternică rugăciune pentru această zi

Sărbătoare 10 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ambrozie de la Optina, sărbătorit pe 10 octombrie în calendarul creștin

O, Mare Stareț și Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei și al întregii Rusii, învățător al evlaviei! Cinstim viața ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău încă de aici de pe pământ, și cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veșnice.

Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.

Revarsă patriei noastre și lumii întregi, de la Dumnezeu cel Atotbun, pace, liniște și bunăstare, fii mijlocitor neclintit al Sihăstriei unde te-ai nevoit și ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!