Calendar Ortodox pentru data de 18 octombrie 2023: Românii care poartă acest nume sfânt își sărbătoresc onomastica

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 oct 2023, 16:00

Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Evanghelist Luca, „doctorul iubit” al apostolului Pavel. 

Sursa: Facebook Parohia Sfantul Apostol si Evanghelist Luca Iasi

Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Sărbătoare pe 18 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Evanghelist Luca.

Calendar ortodox  18 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Evanghelist Luca, „doctorul iubit” al apostolului Pavel. 

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 18 octombrie dacă vrei să scapi de boală!

Citește și: Pe ce dată sunt Moșii de Toamnă 2023: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 18 octombrie 2023

Sărbătoare pe 18 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Evanghelist Luca
[Sursa: freepik]

Sărbătoare 18 octombrie. Sfântul Evanghelist Luca este sărbătorit în fiecare an pe data de 18 octombrie în calendarul ortodox. 

Sfântul Evanghelist Luca este de origine greacă, iar în viața de dinainte de a asculta de cuvântul Domnului, acesta a învățat tainele vindecării de boli, ajungând un medic apreciat și priceput.

Momentul ce a realizat o mare schimbare în viața Sfântului Evanghelist Luca a fost atunci când l-a cunoscut pe Mântuitor, la Ierusalim. 

Acesta l-a auzit pe Mântuitorul Iisus Hristos și a înțeles însemnătatea și învățăturile ce se aflau în spatele cuvintelor acestuia, astfel Sfântul Evanghelist Luca și-a dat seama ceea ce își dorește să facă în restul vieții sale, mai exact să cunoască pe adevăratul Dumnezeu și să le ofere această oportunitate și altor persoane.

Sfântul Apostol Cleopa alături de Sfântul Evanghelist Luca l-au văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus, iar după ce Sfântul Duh s-a pogorât, Sfântul Evanghelist Luca a venit în ajutorul lui Pavel la Antiohia pentru a vesti Evanghelia Domnului. Astfel acesta a devenit „doctorul iubit” al apostolului, urmându-l pe acesta în toate călătoriile sale în care își dorea să facă auzit cuvântul Domnului.

Sfântul Evanghelist Luca a scris o Evanghelie şi cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil, iar în cadrul acestora se află 33 de pilde ce au fost predicate alături de Evanghelie în

Italia, Dalmaţia, Macedonia şi Grecia. La vârsta de 80 de ani, Sfântul Evanghelist Luca a trecut la neființă după ce păgânii l-au spânzurat de un măslin. Se crede că din locul de unde a fost înmormântat a plouat cu apă limpede şi înmiresmată, apă ce îi salva pe nevăzători.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Care este Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva? Acesta ocrotește sfintele moaște

Sărbătoare 18 octombrie

Românii care poartă acest nume sfânt își sărbătoresc onomastica
[Sursa: freepik]

Canon de rugăciune către Sfântul Evanghelist Luca, sărbătorit pe 18 octombrie în calendarul creștin.

“Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit şi nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.

Dar precum la înmulţirea pâinilor, prin Sfinţii Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.

Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, care vor fi căzut în păcate doar de ei şi de Domnul ştiute. Pe toţi să ne lumineze Domnul Hristos şi să ne dăruiască pocăinţă statornică şi deplină.

Iarăşi te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului şi pentru sufletele adormiţilor robilor Săi de aici şi pretutindenea, de acum şi din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată şi păcatele, de vor fi avut, să nu le socotească.

Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieţii mele, să Se milostivească şi să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea; Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.  Amin.”