Calendar Ortodox pentru data de 2 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este azi? Este zi de post pentru credincioși

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 nov 2023, 09:15
Ce sărbătoare este joi?
Sursa: freepik

Calendar ortodox 2 noiembrie 2023. Sărbătoare pe 2 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos.

Calendar ortodox 2 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos, iar aceasta este o zi în care credincioșii țin post.

Vă prezentă, de asemenea, și o rugăciune puternică pe care este bine să o rostești pe 2 noiembrie.

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

Calendar ortodox 2 noiembrie 2023

Sărbătoare 2 noiembrie. Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos este sărbătorit în fiecare an pe data de 2 noiembrie în calendarul ortodox

Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos s-a născut în anul 1929, în Capitala Georgiei sovietice, iar acesta a fost al treilea copil al familiei după Emma şi Mihail, al patrulea copil al familiei fiind Julieta.

Pe tatăl Sfântului Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos îl chema Vasile, iar acesta era comunist activ şi ateu, astfel a luat parte la distrugerea mai multor lăcașuri de cult.

Pe mama Sfântului Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos o chema Varvara, iar înainte ca sfântul să aibă o legătură aparte cu credința, aceasta nu avea o credință puternică în cuvântul Domnului, urmând însă ca Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos să o facă să se călugărească spre sfârşitul vieţii. 

Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos nu avea legături puternice cu Dumnezeu în prima parte a vieții sale, însă încă de la o vârstă fragedă acesta se juca construid biserici, ținea post și alegea adesea să stea în singurătate. Acesta avea un respect și o milă aparte față de animale, iar atunci când observa curse de șoareci, ce aveau deja prinși șoricei, Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos le dădea drumul pe câmp.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Primul moment în care Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos a auzit de Dumnezeu când se întorcea de la şcoală, pe stradă, când se certau doi oameni, discuție ce a adus multe întrebări din partea copilului, iar din dorința de a afla mai multe,

acesta a mers la biserică. Lăcașul de cult era închis, însă paznicul l-a sfătuit să cumpere o biblie pentru a afla tainele Domnului.

Din acel moment a început să se dedice complet religiei, urmând ca la maturitate să povestească oamenilor despre cuvântul lui Dumnezeu, iar deși a fost bolnav în ultimii ani ai existenței sale, nu a încetat să-i primească pe cei care veneau la el.

Citește și: Postul Crăciunului 2023: Cum se ține corect. Regulile de aur pe care creștinii trebuie să le respecte

Sărbătoare 2 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun întru Hristos, sărbătorit pe 2 noiembrie în calendarul creștin

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Cel prea Înalt, mă rog ţie cu smerenie către a Ta slavă şi vrere, dă-mi Puterea de a înmulţi pâinile şi peştii, cum a făcut în pustietate Puterea Ta Dumnezeiască, când ai săturat noroadele.

Vezi-ne Iisuse Hristoase viaţa şi nevoile și asemeni păsărilor cerului fă-ne să dobândim, tot ce ne este de trebuinţă. Nu cerem Dumnezeule averi, nu cerem bogăţii, ci doar atât cât cere trupul nostru muritor, pentru a vieţui în lumea în care ne-ai lăsat, Dumnezeule Prea Înalt.

Prin puterea şi voinţa ta, din ceea ce avem, prin mare mila Ta, să dăm cu dragoste celor care nu au, astfel încât să se bucure și cel strain şi cel nevoiaş şi cel bolnav de la masa noastră, de la casa noastră, de la toate ale noastre când nevoia bate la uşă.

Nu rămânem ferecaţi, ci dăruim cu sufletul curat, mulţumindu-i lui Dumnezeu că avem de unde da din prinosul casei noastre celor nevoiaşi, celor străini. Dă-ne bucuria Doamne, că suntem în stare de a da. Amin”.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.