Calendar Ortodox pentru data de 22 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciunea împotriva gândurilor rele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 nov 2023, 16:00

Sărbătoare cu dezlegare la pește în această zi

Sursa: Pexels.com

Sărbătoare pe 22 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia, zi în care credincioșii au dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 22 noiembrie pentru a alunga gândurile rele!

Calendar ortodox 22 noiembrie 2023

Sărbătoare 22 noiembrie. Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 22 noiembrie în calendarul ortodox

Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia au făcut parte din cei 70 de ucenici pe care i-a avut Mântuitorul Iisus Hristos, urmând să devină și ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Aceștia au trăit în vremea împăratului Nero și este scris despre ei că în timpul rugăciunilor lor către cele sfinte, aceștia au fost atacați de oamenii ce se închinau idolilor, iar în loc să fugă de aceștia și să se salveze, Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia au stat pentru a își apăra credința.

Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia au fost duși în la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului, în calitate de păgâni, urmând să fie uciși în chinuri groaznice, fiecare în moduri diferite. Sfântul Apostol Filimon a fost bătut cu pietre și lovit fără încetare, Sfântul Arhip a fost străpuns cu nenumărate cuțite pe tot corpul, iar Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre.

Citește și: Când se sărbătorește Sfânta Ecaterina în 2023: Calendar ortodox pentru noiembrie

În această zi este pomenită și Sfânta Muceniță Cecilia, ce s-a născut într-o familia cu o avere foarte mare din Roma, însă care a decis să urmeze credința Domnului. Aceasta a decis să depună jurământul fecioriei înaintea lui Dumnezeu, însă cu toate acestea, a fost obligată să se căsătorească cu păgânul Valerian. 

În noaptea nunții, aceasta l-a convins pe Valerian să treacă de partea credinței, urmând ca acesta să treacă prin sfântul botez. Valerian a reușit să îl convingă și pe fratele lui să creadă în Dumnezeu și să se boteze, însă amândoi, alături de Sfânta Muceniță Cecilia au pierdut lupta cu cei ce credeau în idoli. Sfânta Muceniță Cecilia a fost decapitată, aceasta fiind lovită de trei ori peste gât, fără să fie ucisă, însă peste trei zile, rănile i-au adus moartea, potrivit crestinortodox.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sărbătoare 22 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia, sărbătoriți pe 22 noiembrie în calendarul creștin

„Sfânta Muceniţă Cecilia, un înger luminos, ţie păzitor, te-a luminat cu Lumină Dumnezeiască. Şi te-a izbăvit de tot potrivnicul. Şi te-a păzit nestricată, curată, plăcută lui Hristos cu credinţă şi cu har.  Pe Sfânta Muceniţă Cecilia cu sfântă cuviinţă să o lăudăm. 

Căci s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie. Şi şi-a împodobit inima cu virtuţi. Ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa. Bucură- te, strigăm ţie, Ceea ce ai Născut Bucuria!

Preacurată Sfântă Cecilia, tu ne-ai izbăvit de blestem, cu mijlocirea ta. Cu Dumnezeieştile ploi ale minunilor tale speli necurăţia patimilor noastre. Pe cei topiţi de arsura durerilor îi răcoreşti, Cinstită Muceniţă Cecilia, pururea pomenită, pe cei care strigă cu credinţă, cântând: să binecuvinteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Citește și: Calendar ortodox pentru decembrie 2023: În ce zi a săptămânii pică Crăciunul?

Firea noastră cea lepădată, prin Strălucirea Naşterii tale a văzut Lumină, Ceea ce eşti cu totul fără prihană şi a scăpat din noaptea necunoştinţei şi din tulburarea cea întunecoasă a patimilor.

Pentru aceea, ca pe o Pricină a mântuirii noastre, pe tine te cinstim. Având pe Hristos Mire Adevărat, ai urât dragostea mirelui celui pământesc şi l-ai adus şi pe el la Dumnezeu, prin credinţă pătimind tare împreună cu tine, Sfântă Muceniţă Cecilia şi luând cununa biruinţei, adu-ţi aminte de noi împreună cu el.

Căutând pe Hristos Dumnezeu, Care S-a Întrupat din Fecioară în chip de negrăit, cu cuget curat strigai către Dânsul: după Tine am alergat, Stăpâne şi de dragostea Ta mi-am legat sufletul meu. Amin”.