Calendar Ortodox pentru data de 27 octombrie 2023: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, sărbătoare cu cruce roșie

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 oct 2023, 16:00

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, sărbătoare cu cruce roșie

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

Sărbătoare pe 27 octombrie 2023 în calendarul ortodox, atunci când creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov.

Calendar ortodox 27 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, care este considerat sfântul ocrotitor al Bucureștilor.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 27 octombrie!

Citește și: Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 26 octombrie 2023

Calendar ortodox 27 octombrie 2023

Sărbătoare 27 octombrie. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov este pomenit în fiecare an la data de 27 octombrie, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut într-un sat un sat din Bulgaria, în perioada secolului al XIII-lea, iar acesta a urmat calea Domnului încă de la o vârstă fragedă, atunci când s-a alăturat unei mănăstiri aflate într-o peșteră apropiată de locul în care a copilărit.

Această peșteră i-a devenit a doua casă, dar și un loc sacru, în care acesta se ruga în taină.

După trecerea acestuia în neființă, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost găsite de localnici în apele râului și au fost poziționate în biserica din satul Basarab. În perioada dintre anii 1768-1774, atunci când a avut loc războiul ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia.

Atunci când moaștele au ajuns în București, un negustor şi mitropolitul Ţării Româneşti l-au rugat pe acesta să lase sfintele moaște în București, în semn de recunoștință pentru toate pierderile pe care le-au avut românii de îndurat în urma războiului. Cererea a fost acceptată, iar începând din luna iulie 1774, Catedrala mitropolitană din Bucureşti păstrează în taină moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștilor. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2023? Tradițiile românești pentru această mare sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Sărbătoare 27 octombrie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, sărbătorit pe 27 octombrie în calendarul creștin

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor.

Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos.

Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.

Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul

tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă.