Calendar ortodox 27 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, care este considerat sfântul ocrotitor al Bucureștilor.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 27 octombrie!
Citește și: Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 26 octombrie 2023
Calendar ortodox 27 octombrie 2023
Sărbătoare 27 octombrie. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov este pomenit în fiecare an la data de 27 octombrie, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut într-un sat un sat din Bulgaria, în perioada secolului al XIII-lea, iar acesta a urmat calea Domnului încă de la o vârstă fragedă, atunci când s-a alăturat unei mănăstiri aflate într-o peșteră apropiată de locul în care a copilărit.
După trecerea acestuia în neființă, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost găsite de localnici în apele râului și au fost poziționate în biserica din satul Basarab. În perioada dintre anii 1768-1774, atunci când a avut loc războiul ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia.
Atunci când moaștele au ajuns în București, un negustor şi mitropolitul Ţării Româneşti l-au rugat pe acesta să lase sfintele moaște în București, în semn de recunoștință pentru toate pierderile pe care le-au avut românii de îndurat în urma războiului. Cererea a fost acceptată, iar începând din luna iulie 1774, Catedrala mitropolitană din Bucureşti păstrează în taină moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștilor.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sărbătoare 27 octombrie
Canon de rugăciune pentru Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, sărbătorit pe 27 octombrie în calendarul creștin
Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor.
Pururea fiind cu Dumnezeu, cu toiagul neadormitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oastea lui îneacă-l, rugămu-ne, părintele nostru, ca să te mărim cu laude.
Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la măsura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai dobândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânului, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.
David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacuvioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dumnezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.
Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul
tău. Treime Nedespărţită, un Dumnezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacurata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă.