Luna iulie este a șaptea din anul 2024, iar în această perioadă credincioșii vor sărbători doar 2 sărbători cu cruce roșie și 11 sărbători cu cruce neagră. Această lună are 31 de zile și este cunoscută sub denumirea de Cuptor, iar din nefericire pentru angajați, pe parcursul lunii iulie nu vor fi zile libere legale.
Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
Luna iulie are 31 de zile, iar din punct de vedere religios, „Cuptor”, așa cum este denumită în popor, această perioadă nu este foarte bogată din punctul de vedere al sărbătorilor. În luna iulie sunt celebrate două sărbători cu cruce roșie, mai exact la data de 7 iulie 2024, atunci când este pomenită Sfânta Muceniță Chiriachi și la data de 20 iulie 2024, atunci când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie.
Citește și: Pe ce dată începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024: Ce nu ai voie să faci în acest Post
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Deși sărbătorile cu cruce roșie sunt doar două la număr, cele cu cruce neagră sunt 11, pomenite majoritar în prima parte a lunii iulie. Sărbătorile cu cruce neagră sunt pomenite pe 1, 2, 5, 8, 9, 12, 13, 18, 21, 26 și 27 iulie 2024. Iată care sunt cele 11 sărbători pe care le celebrează românii pe parcursul lunii iulie 2024:
- 1 iulie 2024: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți,
- 2 iulie 2024: Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne,
- 5 iulie 2024: Sfântul Atanasie de la Aton
- 8 iulie 2024: Sfinții Epictet și Astion
- 9 iulie 2024: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț,
- 12 iulie 2024: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos,
- 13 iulie 2024: Soborul Sfanțului Arhanghel Gavriil
- 18 iulie 2024: Sfântul Emilian de la Durostor; Sfântul Cuvios Pamvo,
- 21 iulie 2024: Sfântul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael și Partenie de la Agapia,
- 26 iulie 2024: Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel,
- 27 iulie 2024: Sfântul Mucenic Pantelimon.
Rugăciune către Sfânta Muceniță Chiriachi
Sfânta Muceniță Chiriachi este celebrată la data de 7 iulie 2024, zi ce pică într-o zi de duminică și ce este trecută alături de o cruce roșie. Aceasta este considerată de către credincioși un model al curajului și al statorniciei mărturisirii credinței. Iată care este rugăciunea pe care trebuie să o rostim în această zi sfântă:
O, prea sfântă și întru tot lăudată mare muceniță Chiriachi, care pentru Hristos ai pătimit, ca pildă să ne fii de adevărată credință și răbdare, primește acum această smerită rugăciune, de la noi nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri grabnic folositor alergăm, cinstind sfintele tale moaște și chipul icoanei tale, în genunchi, care cu credință, cu adâncă evlavie și cu lacrimi te rugăm:
Înalță cugetul tău, Sfântă muceniță Chiriachi, către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Roagă-L, iertare de păcate și mare milă să ne dăruiască
Roagă-L să ne dăruiască viață lină și fără de păcat, credința ortodoxă să o întărească, întărâtările ereticilor să le nimicească, pe vrăjmașii noștri să-i îmblânzească, ura să o stingă, dragostea să o înmulțească, războaiele să le oprească și pace lumii să dăruiască.
Sfântă Muceniță, dăruiește bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, copiilor ascultare față de părinți.
Sfântă Muceniță mult pătimitoare, cere de la Hristos- Domnul, pentru noi îndurare și tuturor păcătoșilor îndreptare; înțelepciune ierarhilor, râvnă duhovnicească preoților, împodobire cu virtuți călugărilor, sănătate, iertare de păcate și mântuire, tuturor credincioșilor; fii mijlocitoare înaintea Dreptului Judecător, pentru noi smeriții robii tăi, împreună cu Sfânta de Dumnezeu Născătoare și pururea Fecioara Maria și cu toți sfinții cei bineplăcuți lui Dumnezeu, preamărind pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu, zicând: Slavă Ție, Dumnezeule cel prea mărit întru Sfinții Tăi, în vecii vecilor! Amin.