Calendar ortodox pentru iunie 2024. Câte sărbători sunt cu cruce roșie

Author: Bianca Vidoi

Calendar ortodox pentru iunie 2024

Sursa: Pexels.com

Luna iunie este a șasea din anul 2024, iar aceasta vine alături de sărbători importante în calendarul ortodox, adesea trecute cu o cruce roșie.

Luna iunie este cunoscută în popor și sub denumirea de Cireșar, fiind astfel luna în care cireșii încep să înflorească. Aceasta este prima lună după cea în care s-a celebrat Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe parcursul lunii iunie, credincioșii prăznuiesc mai multe evenimente religioase importante, trecute alături de o cruce roșie în calendarul ortodox. 

Calendar ortodox pentru iunie 2024

În luna iunie vor fi celebrate cinci sărbători cu cruce roșie, ale căror praznice sunt cele mai importante, sărbători ce vor fi celebrate în a doua parte a lunii. Prima sărbătoare ce o să fie prăznuită în calendarul ortodox al lunii iunie este Înălțarea Domnului sau Ziua Eroilor, celebrată la data de 13 iunie, la 40 de zile din momentul în care a avut loc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, la data de 5 mai 2024.

Pogorârea Sfântului Duh este a doua sărbătoare celebrată în luna iunie sau Cireșar, aceasta fiind prăznuită la 10 zile de la momentul în care este pomenită Înălțarea Domnului sau la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului, la data de 23 iunie.

Alături de această sărbătoare, credincioșii observă în calendarul ortodox pentru luna iunie că și ziua de 24 iunie 2024 este trecută alături de o cruce roșie.

Câte sărbători sunt cu cruce roșie
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Câte zile libere legale vor mai avea românii în 2024, după minivacanța de Paște. Calendarul pentru restul anului

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ultimele sărbători trecute alături de o cruce roșie în luna iunie a anului 2024 sunt la data de 29 iunie, atunci când sunt pomeniți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, urmând ca la data de 30 iunie să fie celebrată ultima sărbătoare importantă a lunii, când este pomenit Soborul celor 12 Apostoli, potrivit crestinortodox.ro.

Pe ce dată pică Rusaliile în 2024

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, așa cum este cunoscută această sărbătoare, este celebrată anual la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel fiind sărbătorită anual în

perioade diferite. În anul 2024, Învierea Mântuitorului a avut loc la data de 5 mai 2024, iar Rusaliile vor fi celebrate la 50 de zile de la aceste evenimente, la data de 23 iunie 2024.

Această sărbătoare pică în fiecare an într-o zi de duminică și este pomenită la 10 zile după momentul în care credincioșii sărbătoresc Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos. Românii primesc cu această ocazie o zi liberă din partea statului, ziua de luni, motiv pentru care aceștia pot avea o mini-vacanță de 3 zile, începând de sâmbătă, 22 iunie, duminică, 23 iunie și luni, 24 iunie. 

Principalele sărbători cu cruce roșie din iunie

În luna iunie a anului 2024, credincioșii au parte de cinci sărbători ce sunt însoțite de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind astfel unele dintre cele mai importante sărbători, însă pe parcursul celor 30 de zile ale lunii vom avea și șase sărbători trecute alături de o cruce neagră. Iată care sunt principalele sărbători cu cruce roșie din iunie:

Principalele sărbători cu cruce roșie din iunie
[Sursa: Pexels.com]

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 iunie

Ioan Botezătorul a venit pe lume cu ajutorul Domnului, fiind astfel o minune pentru părinții săi, ce se rugau neîncetat pentru a deveni părinți. Cu șase luni înainte de a se naște Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Acesta și-a trăit o mare parte din viață în pustietate, acolo unde a dus un trai aspru, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice, potrivit pravila.ro.

Sfinții Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cunoscuți și sub denumirea de „căpeteniile apostolilor" sau „stâlpii cei neclintiți ai Bisericii", iar cu ajutorul lor, creștinismul l-a extins în întreaga zonă a Mediteranei. În 2024, postul începe în data de 26 iunie și se încheie în data de 28 iunie, înainte de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, ce este celebrată la data de 29 iunie.