Calendar ortodox pentru ziua de 1 august 2024: Rugăciunea protectoare pe care credincioșii o rostesc la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 iul 2024, 23:29

Scoaterea Sfintei Cruci

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 august 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Scoaterea Sfintei Cruci.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 1 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci.

Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 1 august!

Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topește ceara de la fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul crucii și zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită și

de viață făcătoarea Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe Tine, cinstită Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți sfinții în veci. Amin.

Calendar ortodox 1 august 2024

Sărbătoare 1 august. Scoaterea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 august în calendarul ortodox.

Scoaterea Sfintei Cruci pică în fiecare zi în prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului. Acest obicei a început în cetatea Constantinopol, unde s-a scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, până la Catedrala Sfânta Sofia.

La această procesiune participau adesea un număr mare de preoți și diaconi, ce tămâiau Sfânta Cruce pe întreaga perioadă.

Această procesiune dura aproximativ 2 săptămâni, până la data de 15 august, în diferite zone ale cetății. În timpul fiecărei procesiuni, oamenii, preoții și diaconi se opreau la o fântână, care avea un loc special pentru botezul persoanelor mature, astfel încât să aibă loc sfințirea apei. Atunci când se întorceau pentru a duce Sfânta Cruce Catedrala Sfânta Sofia, aceasta era pusă pe Sfânta Masă. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

"Datorită mulțimii slăbiciunilor și bolilor molipsitoare din popor, în august, potrivit unui obicei străvechi, se face procesiune cu Lemnul Sfintei Cruci din Constantinopol, pe străzi, spre sfințirea locurilor și alungarea bolilor. În ajun, pe 31 iulie, Lemnul Crucii se scoate din trezoreria imperiala și se duce pe sfânta masă a marii biserici, Sfânta Sofia.

De la această dată și până la Adormirea Maicii Domnului, este purtata prin oraș, după săvârșirea Litiei, spre a fi venerata de popor.", scrie în vechiul Ceaslov grec, potrivit pravila.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Sărbătoare 1 august

Canon de rugăciune pentru Scoaterea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 1 august în calendarul creștin

Sfântă Cruce a lui Hristos,
Să-mi fii mie de folos.
Cruce-n casă, cruce-n masă,
Cruce în toți patru cornuri de casă.

Sfântă Cruce armă tare,
Feri-mă de supărare;
Sfântă Cruce armă dulce,
Fii cu mine încotro m-oi duce;

Sfântă Cruce a lui Hristos,
Să-mi fii mie de folos.
Cruce-n casă, cruce-n masă,
Cruce în toți patru cornuri de casă.

Dumnezeu îi cu noi la masă,
Maica Sfântă-i la fereastră,
Îngerii împrejur de casă,
Maica Sfântă îi cu poala întinsă

Și pe noi toți ne cuprinsă.
Cruce în patul nost,
Dumnezeu îi la capul nost,
Dumnezeu ne-o apărat,

De vrăjmașul necurat,
De șarpele înveninat,
De iadul întunecat.

Sfântă Cruce, păzește-mă
Maică Sfântă, acoperi-mă,
Înger bun, trezește-mă,
Doamne, mântuiește-mă. Amin!

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!