Ce sărbătoare este în calendarul ortodox azi, 1 februarie 2024? Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 feb 2024, 08:49

Sfântul Mucenic Trifon este unul dintre vindecătorii credincioșilor

Sursa: ziarulprahova.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 februarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Trifon, făcătorul de minuni.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 1 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Trifon, care este făcătorul de minuni, ce reușea să îi scape de boală pe credincioși doar prin intermediul rugăciunii.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 1 februarie!

Calendar ortodox 1 februarie 2024

Sărbătoare 1 februarie. Sfântul Mucenic Trifon este sărbătorit în fiecare an pe data de 1 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în anul 232, în localitatea Lampsacus din Frigia, ce era situată în Asia Mică. Acesta s-a născut într-o familie cu frică de Dumnezeu, motiv pentru care, încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Mucenic Trifon a primit din partea Domnului harul de a face minuni. Acesta reușea să facă miracole, nu doar prin cuvinte, dar și prin fapte, astfel reușea să tămăduiască toate bolile, dar mai ales avea stăpânire asupra diavolilor. 

Conducătorul cetății din care Sfântul Mucenic Trifon făcea parte a murit, motiv pentru care un nou împărat a venit la conducere, mai exact Cezar, ce se închina idolilor, dar nu îi aprecia pe creștini. Gordiana era fiica împăratului, iar aceasta avea foarte mulți pretendenți ce își doreau să se căsătorească cu ea, însă fecioara avea să treacă prin momente de chin când diavolul a intrat în ea și a spus că nu va ieși din ea până nu vine Sfântul Mucenic Trifon.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Sfântul Mucenic Trifon a fost căutat prin toată cetatea, găsindu-l într-un final în satul Campsada, lângă un izvor, păscând gâștele. În acel moment a fost adus la Roma pentru a o salva pe fata împăratului, atunci când avea doar 17 ani. Mucenicul Trifon a spus adevărul despre credință în fața diavolului, moment în care acesta a părăsit corpul fetei, moment din care tot mai mulți locuitori ai cetății au început să treacă la creștinism.

Acesta s-a întors acasă și a decis să împărtășească cu ceilalți oameni învățăturile Domnului, vindecând bolnavii, dar și ajutându-i pe cei ce erau neputincioși, cerând în schimb doar credința lor. Împăratul Deciu a venit la tron și i-a schimbat soarta Sfântului Mucenic Trifon, astfel, după ce a botezat mai mulți oameni, acesta a ajuns în arest. 

Sfântul Mucenic Trifon și-a mărturisit și susținut credința în Dumnezeu, iar din această cauză a fost condamnat la tăierea capului cu sabia, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon, sărbătorit pe 1 februarie în calendarul creștin

O, Doamne, Dumnezeule al dumnezeilor și Împărate al împăraților, cel mai sfânt decât toți sfinții, mulțumescu-Ți că m-ai învrednicit a-mi împlini fără șovăială ostenelile nevoinței. Iar acum mă rog Ție ca mâna nevăzutului diavol să nu se atingă de mine și să mă tragă în adâncul pieirii, ci mai vârtos trimite-i pe sfinții Tăi îngeri să mă călăuzească în sălașul Tău preaminunat și să mă facă moștenitor Împărăției Tale celei preadorite.


Primește sufletul meu și auzi rugăciunile tuturor celor ce Îți vor aduce Ție jertfe, întru pomenirea mea! Căuta spre dânșii, din locașul Tău cel sfânt, și dăruiește-le lor darurile Tale cele bogate și nestricăcioase, căci Tu ești Unul bun, milostiv și dătător de bine, în vecii vecilor. Amin!