Calendar ortodox pentru ziua de 1 iunie 2024: Este prăznuit sfântul ce a înființat prima școală filosofică în care se va preda credința creștină

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 mai 2024, 16:00

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 iunie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.

Sărbătoarea din data de 1 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, cel ce le-a arătat creștinilor care sunt legăturile dintre filosofie și Mântuitor.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 1 iunie!

Calendar ortodox 1 iunie 2024

Sărbătoare 1 iunie.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este sărbătorit în fiecare an pe data de 1 iunie în calendarul ortodox.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100 în Sichem, iar acesta a făcut parte dintr-o familie de păgâni. Acesta a trăit în perioada în care se aflau la conducere împărații Antonin cel Pios și Marcus Aurelius. Sfântul Iustin Martirul este cunoscut de către creștini și sub numele de „filosof”, deoarece acesta s-a dedicat studiului filosofiei antice încă din copilăria sa.

Primul profesor de filosofie pe care Sfântul Iustin Martirul și Filosoful l-a avut a fost unul ce nu îl vorbea de bine pe Dumnezeu, ceea ce l-a făcut pe acesta să renunțe la cursuri și să caute un profesor ce îi împărtășește credințele. Al doilea profesor pe care l-a avut i-a spus anumite idei revoluționare despre Mântuitor, însă atunci când acesta și-a dorit să fie plătit pentru cunoștințele sale, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful  a decis să renunțe la serviciile sale, deoarece cunoașterea lui Dumnezeu nu poate fi achiziționată cu bani.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Într-un final acesta a renunțat la căutarea unui profesor de filosofie, însă a întâlnit un bătrân necunoscut, pe malul mării, ce i-a răspuns la toate întrebările pe care le avea. În jurul anilor 130-133, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a convertit la creștinism și a decis să plece la Efes, acolo unde a deschis prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Credința sa a atras atenția oamenilor, motiv pentru care Sfântul Iustin Martirul și Filosoful a fost adus în fața mai marilor Romei, unde i s-a ordonat decapitarea, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 iunie

Canon de rugăciune către Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, sărbătorit pe 1 iunie în calendarul creștin

Veniți popoarelor să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărțit marea și a trecut pe poporul pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.
Fiind împodobiți cu lumini mucenicești, mucenicilor, stați înaintea divanului celui curat al Stăpânului tuturor, dându-ne nouă dezlegare păcatelor.


Binecredincioșii apărători ai adevărului, nevoindu-se înaintea divanului celui tiranic, cu un gând au surpat înșelăciunea lui Veliar, prin puterea Duhului.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Binecredincioșii marii mucenici, prin chinuri, prin bătăi și prin scârbe, au câștigat împărăția lui Hristos, întru care viețuiesc acum, purtând cununi.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce ești bogat întru milă, vrând să mântuiești zidirea mâinilor Tale, Te-ai sălășluit în pântecele Fecioarei celei Neispitite de bărbat și pe Dânsa o ai arătat Apărătoare a noastră.