Calendar ortodox pentru ziua de 10 aprilie 2024: Ce sfinți sunt pomeniți în această zi de miercuri?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 apr 2024, 16:00

Iată ce sfinți sunt pomeniți la data de 10 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 10 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African și Maxim.

Sărbătoarea din data de 10 aprilie  2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African și Maxim, cei ce au rămas fideli credinței față de Dumnezeu. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 10 aprilie!

Calendar ortodox 10 aprilie 2024

Sărbătoare 10 aprilie. Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African și Maxim sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 10 aprilie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African și Maxim, dar și ceilalți pomeniți în această zi sunt originari din Africa, mai exact din Cartagina. Aceștia au trăit în perioada în care creștinii nu erau priviți cu cei mai buni ochi, fiind judecați pentru credința lor în Dumnezeu. Deși creștinii nu erau văzuți bine de către ceilalți oameni, sfinții au decis să nu mărturisească credința în zeii greco-romane, să nu se închine acestora și să nu mănânce jertfele aduse acestora.

În timpul împăratului roman Deciu, s-a decis ca toți locuitorii cetății să se închine public idolilor, însă cei 40 de creștini nu s-au supus acestei legi, chiar dacă știau că vor fi chinuiți. În acel moment, toți cei 40 de sfinți au mărturisit credința față de Dumnezeu, rostind: „Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheenă”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile?

Aceștia au stat în fața dregătorului din Africa, susținând în continuare credința lor creștină, ceea ce l-a făcut pe acesta să îi supună chinurilor îndelungate. Pentru a îi face să se lepede de credința lor, soldații i-au adus soțiile sfinților, ce îi implorau să se despartă de credința în Domnul Iisus, însă aceștia au refuzat de fiecare dată.

Pentru acest refuz, 36 dintre sfinți au fost decapitați, în timp ce Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie au fost aruncați în temniță, însă un înger i-a ajutat să se elibereze din lanțuri.

În perioada următoare, cei patru au fost și aceștia decapitați, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 10 aprilie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African și Maxim, sărbătoriți pe 10 aprilie în calendarul creștin

Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Prealăudată mulțime a purtătorilor de chinuri roagă-te lui Hristos, Care are mulțime de îndurări, să împuțineze mulțimile răutăților mele, ca să laud prăznuirea ta.


Slujind lui Dumnezeu Celui Viu și Adevărat, purtătorilor de chinuri, nicicum nu ați dat cinste zeilor celor fără de suflet și v-ați adus jertfă vie Dătătorului de viață.
Purtătorilor de chinuri cei patruzeci, în mijlocul priveliștii ați desființat porunca urătorilor de Dumnezeu și ați propovăduit pe Cuvântul Cel Întrupat, pe Cel Ce a mântuit lumea de necuvântare.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Mânia cea dobitocească a păgânului tiran, vitejește au lepădat-o înțelepții, fiind păziți cu dragostea cea Dumnezeiască și porniți către mânia cea cu dreptate.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pe tine te lăudăm, Singură Prealăudată Fecioară, căci din cinstite sângiurile tale ai Întrupat pe Dumnezeu și mai presus de cuvânt în chip minunat L-ai născut, Preasfântă.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.