Calendar ortodox pentru ziua de 10 august 2024: Este pomenit ocrotitorul săracilor și celor care au probleme mari

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 aug 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Laurențiu

Sursa: Pexels.com

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 10 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Laurențiu.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 10 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Laurențiu, ce a fost unul dintre cei șapte diaconi ai Bisericii Romei.

Rugăciunea pentru iertarea păcatelor pe care este bine să o rostești pe 10 august!

Calendar ortodox 10 august 2024

Sărbătoare 10 august. Sfântul Mucenic Laurențiu este sărbătorit în fiecare an pe data de 10 august în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul a trăit în secolul al III-lea, în perioada în care se afla la conducere împăratul Valerian. Sfântul Mucenic Laurențiu a fost arhidiaconul episcopului Sixt, iar atunci când acesta a fost arestat, sfântul s-a simțit pierdut și părăsit. Cu toate acestea, episcopul Sixt a încercat să îl calmeze și să îi spună că în fața lui se află lupte mult mai mari pentru care să se pregătească dacă vrea să salveze creștinismul.

În acel moment, Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul a primit fost nevoit să continue administrarea în numele său a bunurilor Bisericii, împărțind astfel bogățiile Bisericii la clerici și la săraci. Sfântul Ierarh Sixt a fost condamnat la moarte, astfel urma să i se taie capul pe Via Appia, însă Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul a ieșit în față și a rostit: „Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru ca am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat". 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Soldații au auzit cele spune și au decis să îl prindă pe Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul și l-au aruncat în închisoare, acolo unde a reușit să facă un orb să primească darul vederii.

În acele momente, împăratul a văzut toată celebritatea de care avea parte Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul în rândul lumii, așa că a decis să îl supună mai multor chinuri care să îi aducă moarte, însă acesta părea de neatins. La sfârșitul puterilor, acesta a rostit o rugăciune și a plecat la cele sfinte, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 10 august

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Laurențiu, sărbătorit pe 10 august în calendarul creștin

O, Sfinte Laurențiu, podoabă a Romei și ocrotitor din cer al sufletelor noastre de călători pe pământ: nu trece cu vederea cererile noastre, ci dă-ne nouă mijlocirea și ajutorul tău! Slujindu-I lui Hristos cu bucurie și îndrăzneală de biruință, chiar până la sfârșitul tău, roagă-te ca și noi să-I slujim Domnului cu bucurie și îndrăzneală sfântă!

Roagă-te ca Duhul Sfânt al Domnului să ne umple și pe noi, arzând spinii păcatelor și patimilor noastre și luminându-ne să vestim Dragostea Lui! Păzește-ne pe noi, care avem încredere în mijlocirea ta, ca și noi să

fim credincioși până la moarte, pentru ca noi, cu tine și cu toți Sfinții, să slăvim Preasfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, acum și în vecii vecilor! Amin!