Calendar ortodox pentru ziua de 10 decembrie 2024: Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostim către cei trei Sfinți grabnic ajutători

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 dec 2024, 16:00

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 10 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 10 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 10 decembrie!

Calendar ortodox 10 decembrie 2024

Sărbătoare 10 decembrie. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 10 decembrie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf au trăit la sfârșitul secolului al III-lea, primii doi născându-se la Atena. Cei doi Sfinți au fost în slujba împăratului Maximian, iar Sfântul Mina a fost trimis în Alexandria pentru a rezolva anumite conflicte ce agitau populația. Mina era creștin în secret, însă atunci când a ajuns în Alexandria a putut să își urmeze credința și să o împărtășească cu cetățenii.

Domnul i-a ascultat rugăciunile Sfântului Mina și l-a ajutat să îi îndrume pe alții spre creștinism, lepădându-se de credințele lor păgâne. Cu toate acestea, anumite persoane l-au pârât autorităților pentru credința lui, iar împăratul a decis să îl trimită pe păgânul Ermoghen să îl convingă să renunțe la credința creștină. 

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 10 decembrie 2021. Trei sfinți sunt sărbătoriți astăzi! Ce trebuie să facem în această zi

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Ermoghen a ajuns în Alexandra, dorindu-și să aibă o dispută publică cu Sfântul Mina. Disputa a avut loc în decursul mai multor zile, iar cuvintele Sfântului Mina a fost atât de profundă și convingătoare încât mai mulți cetățeni au devenit creștini. Ermoghen a poruncit ca Sfântul Mina să fie întemnițat, după care a ordonat torturarea și uciderea acestuia.

După chinurile trăite, Sfântul Mina L-a mărturisit pe Domnul cu multă mândrie, astfel încât Ermoghen a poruncit să-i taie limba, să-i scoată ochii și să îl lase în temniță.

Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat mucenicului, tămăduindu-l pe acesta. Ermoghen l-a văzut pe Sfântul Mina vindecat, moment în care s-a lepădat de credința sa și a rămas întotdeauna alături de Mina. 

Împăratul Maxim a fost informat de ceea ce s-a întâmplat, moment în care a poruncit ca Mina și Ermoghen să fie uciși. Evgraf, un fost grefier, a luat parte la această nelegiuire, recunoscând credința în Dumnezeu pe care o are, moment în care a fost ucis de împăratul Maximin, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 10 decembrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf, sărbătoriți pe 10 decembrie în calendarul creștin

Hristos Se naște slăviți-L, Hristos din ceruri întâmpinați-L; Hristos pe pământ, înălțați-vă; cântați Domnului tot pământul și cu veselie lăudați-L popoare, că S-a preaslăvit!
Fiind împodobiți cu Cununile Măririi și stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu și umplându-vă de Dumnezeiască Lumină, mucenicilor, izbăviți de întunecimea patimilor pe cei ce săvârșesc cu dragoste Sfântă pomenirea voastră, cea de lumină purtătoare.


Iubind Strălucirea Dumnezeiască și dorind după Frumusețea lui Dumnezeu, ați lepădat desfătările vieții și toată stăpânirea cea strălucitoare și prin moarte ați aflat Viața Cea Nesfârșită, mucenicilor.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Înflăcărându-se de râvnă Dumnezeiască au stins focul necredinței în Dumnezeu și s-au arătat întru credință sfeșnice strălucitoare, umplând pe toți de lumina dreptei cinstiri de Dumnezeu, Sfinții Mucenici Evgraf și Mina, cei mari la suflet.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Roagă-te neîncetat, Fecioară fără de prihană, Domnului și Stăpânului, pe Care L-ai Întrupat din sângiuirile tale, unindu-Se cu noi, ca să se izbăvească robii tăi de sub stăpânirea patimilor, Preacurată.