Calendar ortodox pentru ziua de 11 septembrie 2024: Este onomastica credincioșilor ce poartă acest nume!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 sep 2024, 16:00
Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 11 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 11 septembrie!

Calendar ortodox 11 septembrie 2024

Sărbătoare 11 septembrie. Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria este sărbătorită în fiecare an pe data de 11 septembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria s-a născut în cetatea Alexandriei, iar aceasta a trăit în secolul al V-lea, atunci când la conducere se afla împăratul Zenon. Aceasta a avut norocul de a se naște într-o familie înstărită ce purta o mare iubire pentru Dumnezeu, iar binecuvântările sfintei nu s-au oprit aici, deoarece aceasta a avut parte de un soț iubitor și credincios. 

Cu toate acestea, diavolul a avut alte planuri, astfel încât Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a căzut în păcat cu un bărbat străin atunci când soțul ei era plecat.

Aceasta a avut mustrări de conștiință pentru ceea ce a făcut, motiv pentru care Sfânta Cuvioasă Teodora și-a părăsit soțul și casa și a intrat în Mănăstirea Octodeocat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Pentru a intra în mănăstire, Sfânta Cuvioasă Teodora a fost nevoită să se tundă și să poarte straie bărbătești. După nenumărate zile de rugăciune și post Sfânta Cuvioasă Teodora sau Teodor, așa cum era cunoscută în mănăstire, a primit haina de monah. Dumnezeu i-a iertat păcatele Sfintei Teodora, motiv pentru care aceasta a primit darul de a face minuni. 

Cu toate acestea, diavolul nu înceta să o ispitească pe Sfânta Cuvioasă Teodora. Aceasta a mers să cumpere grâu, iar pentru că noaptea s-a lăsat, a fost nevoită să înnopteze la Mănăstirea Enatului. Pe parcursul nopții, Sfânta Cuvioasă Teodora se trezește în chilia fiicei starețului, acesta spunându-i să păcătuiască cu ea.Sfânta Cuvioasă Teodora a refuzat, însă fata starețului a păcătuit cu altcineva și a rămas însărcinată, vină ce a fost pusă asupra fratelui Teodor.

Sfânta Cuvioasă Teodora a fost alungată din mănăstire, alături de copil, iar atunci când copilul a împlinit 7 ani, Sfânta Cuvioasă Teodora a fost reprimită în mănăstire. 

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a trecut la cele veșnice în anul 490, moment în care monarhii au aflat că fratele Teodor este femeie, atunci când îi schimbau straiele, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 11 septembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria, sărbătorit pe 11 septembrie în calendarul creștin

Umple gura mea de lauda Ta, Doamne, a Celui Ce Te măresc pe Tine Cel mult Mărit, ca să cinstesc ostenelile Sfintei Teodora, care a bineplăcut Ție prin strălucirea vieții.
Răsărit-a astăzi sfințită prăznuirea ta, mai luminată decât soarele, luminând sufletele celor din lume și gonind întunericul demonilor, ceea ce ești vrednică de minune.


Strălucirea soarelui acestuia apunător, nu ți-a vădit greșelile tale; iar Soarele Cel Neapus te-a cunoscut, ca Unul ce toate le știe; și a luminat ochii sufletului tău cu razele pocăinței, ceea ce ești de Dumnezeu fericită.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Ca pe o Cămară Însuflețită, ca pe un Locaș fără prihană, ca pe o Ușă a cerului, ca pe o Masă Dumnezeiască și ca pe un Palat și Scaun al Stăpânului, cu laude să cinstim pe Maria cea Preacurat.