Calendar ortodox pentru ziua de 12 septembrie 2024: Rugăciunea ce se rostește în momentele primejdioase

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 sep 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Avtonom

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 12 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Avtonom.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 12 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Avtonom.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 12 septembrie!

Calendar ortodox 12 septembrie 2024

Sărbătoare 12 septembrie. Sfântul Mucenic Avtonom este sărbătorit în fiecare an pe data de 12 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Avtonom s-a născut atunci când la conducere se afla împăratul Dioclețian. Pe parcursul vieții sale, Sfântul Mucenic Avtonom a fost episcop în Italia, însă a fost nevoit să plece din țara sa din cauza persecuțiilor ce se realizau asupra creștinilor. Sfântul Mucenic Avtonom s-a dus în Bitinia, acolo unde a primit ajutorul unui creștin, Corneliu. 

Ajuns în Bitinia, Sfântul Mucenic Avtonom a continuat să împărtășească cu restul oamenilor minunile realizate de Dumnezeu și a reușit să convertească la creștinism un număr impresionant de păgâni.

Această mare comunitate de creștini a construit și o biserică ce a primit hramul Sfântului Arhanghel Mihail. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Cornelius a fost ridicat de către Sfântul Mucenic Avtonom la rangul de diacon, după care la cel de preot și ulterior la rangul de episcop. Împăratul Dioclețian a ordonat arestarea sfântului, motiv pentru care acesta a decis să se retragă la Claudiopolis, la Marea Neagră, după care a decis să se îndrepte spre Asia, ulterior ajungând să slujească în Biserica din Bitinia împreună cu Corneliu. 

Noii convertiți la creștinism au decis să distrugă templele idolatre, iar păgânii și-au dorit să se răzbune, motiv pentru care au intrat în biserică și l-au chinuit și omorât pe Sfântul Mucenic Avtonom, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 12 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Avtonom, sărbătorit pe 12 septembrie în calendarul creștin

Fiind luminat pururea cu Lumină Dumnezeiască, ierarhe, izbăvește-mă de întunericul păcatelor, ca să laud astăzi luminatul tău praznic.


Făcându-te arhiereu, ca un râvnitor al Apostolului Pavel, ai înconjurat toată lumea, propovăduind mântuirea tuturor și surpând capiștile idolilor.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Fiindu-ți întărit sufletul pe piatra credinței, ai pătimit ucidere cu pietre; și cu bucurie către Viața Cea Neveștejită te-ai mutat, Sfințite Mucenice Avtonom.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai mai presus de Cuvânt pe Cel Născut mai înainte de veci din Tatăl, Maică Neispitită de nuntă.
Pe Acela roagă-L pentru noi, cei ce te lăudăm pe tine cu dreaptă credință.

 


Gagea pare să se răcească tot mai mult de Alexandra, ceea ce o face pe tânără să izbucnească în lacrimi, întrucât ea încă mai are sentimente puternice pentru iubitul ei.