Calendar Ortodox pentru ziua de 13 noiembrie 2023: Este prăznuit ocrotitorul celor necăjiți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 nov 2023, 16:03

Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit de trei ori pe parcursul unui an

Sursa: ziarullumina.ro

Calendar ortodox 13 noiembrie 2023. Sărbătoare pe 13 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Calendar ortodox 13 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, sfântul celebrat de trei ori pe an, pe 13 noiembrie, pe 27 și 30 ianuarie. 

Vă prezentăm, de asemenea, și o rugăciune puternică pe care este bine să o rostești pe 13 noiembrie.

Calendar ortodox 13 noiembrie 2023

Sărbătoare 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 noiembrie în calendarul ortodox

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în 344 în Antiohia, într-o familie nobilă, unde credința era una dintre cele mai importante caracteristici. Tatăl acestuia a fost un ofițer de rang înalt în armata imperială, iar mama lui provenea dintr-o familie importantă din Antiohia. La scurt timp după venirea pe lume a lui Ioan Gură de Aur, tatăl său s-a stins din viață, astfel acesta a fost crescut de mama sa, ce a rămas văduvă la doar 20 de ani.

Aceasta a făcut tot posibilul pentru ca fiul ei să primească educație aleasă, dar și să împărtășească iubirea pentru Dumnezeu. În anul 386 a fost preoțit de către episcopul Flavian I al Antiohiei și a fost predicator, fiind cunoscut pentru frumoasele predici pe care le ținea și cuvintele frumoase pe care le avea de spus despre Dumnezeu. 

În anul 397, Sfântul Ioan Gură de Aur devine arhiepiscop al Constantinopolului, iar primele sale acte de caritate au fost pentru orfani și văduve, cărora le oferea bani pentru a îi susține.

Acesta a construit numeroase spitale pentru bolnavi, case de adăpost pentru bătrâni și săraci. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost acuzat de că ar fi susținut prea mult învățăturile lui Origen în perioada în care a fost arhiepiscop al Constantinopolului, motiv pentru care acesta a fost exilat.

Citește și: Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului în 2023? Tradiții pentru această zi sfântă

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nemulțumirea poporului l-a readus pe Sfântul Ioan Gură de Aur înapoi la Constantinopol, însă pentru doar câțiva ani, până când acesta a fost exilat pentru a doua oară. O statuie cu împărăteasa Eudoxia a fost realizată, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a criticat ceremoniile de consacrare și a vorbit dur despre împărăteasă, relatează pravila.ro.

Arhiepiscopul Sfântul Ioan Gură de Aur a fost mutat într-un loc îndepărtat, de unde să nu poată lua legătură cu oamenii din cetate, iar în drumul său, fiind obosit de la călătorie, acesta a decis. 

Sărbătoare 13 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit pe 13 noiembrie în calendarul creștin

Aceasta să fie treaba voastră, zice, ca în rugăciuni să mulțumiți lui Dumnezeu, și pentru cele văzute și pentru cele nevăzute, și pentru cele ce am făcut, fie de voie, fie de nevoie, și pentru împărăția cerurilor, și pentru gheenă și pentru necazuri, și pentru liniștea ce o avem.

Căci acesta este obiceiul sfinților de a se ruga și a mulțimi pentru binefacerile comune.

Eu cunosc un bărbat sfânt care se ruga în așa fel. Nimic nu zicea decât aceasta:

Mulțumim ție Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru necazuri și pentru liniște, pentru gheena și pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăția cerurilor.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi

Te rugăm, păzește sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat și vrednic de filantropia Ta. Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat și pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învrednicește-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.
Dă-ne înțelepciunea întru cuvântul Tău și întru frica Ta.
Unule Născut Hristoase, însuflă-ne puterea cea de la tine.
Tu Dumnezeule care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, și ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greșit, cu voie, sau fără de voie, și nu ne socoti păcatele noastre.
Pomenește Doamne, pe toți care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.
Pomenește pre toți care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toți suntem oameni.