Calendar ortodox pentru ziua de 13 octombrie 2024: Ce sfinți sunt prăznuiți în ziua de dinaintea Sfântei Parascheva?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 oct 2024, 16:00

Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 13 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 13 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica.

Rugăciunea ce ne apără de rele pe care este bine să o rostești pe 13 octombrie!

Calendar ortodox 13 octombrie 2024

Sărbătoare 13 octombrie. Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 13 octombrie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica s-au născut în secolul al treilea, în Asia Mică, iar pe parcursul vieții lor a fost la conducere împăratul Deciu și guvernatorul Valeriu, ce nu acceptau creștinii. Sfântul Carp a fost numit Episcopul Thiatirelor, Sfântul Papil își folosea cunoștințele medicale pentru a vindeca gratuit oamenii din cetate, Agatodor slujea la Episcopia Thiatirelor, iar Sfântul Papil a fost diacon. 

Conducerea cetății a început să afle nenumărate zvonuri ce spuneau că Sfântul Carp împreună cu diaconul său sunt creștini, încurajându-i astfel pe păgâni să creadă în Dumnezeu. Sfinții Mucenici Carp și Papil au fost arestați și aduși în față cu Thialerios, ce a încercat să îi convingă să renunțe la credința lor și să aducă jertfe zeilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț important pentru femei! Cum își pot recupera pensia de văduvă

Citește și: De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Thialerios nu accepta refuzul sfinților, astfel a încercat să folosească mai multe vorbe mincinoase. După ce Thialerios  a văzut că nu poate să îi convingă pe cei doi să renunțe la credința lor în Dumnezeu, a ordonat ca ei să fie torturați. Agatodor, servitorul lui Carp s-a alăturat celor doi, mărturisind că și el este creștin.

Sfântul Agatodor a fost spânzurat și bătut cu toiege, în timp ce Sfinții Mucenici Carp și Papil au fost legați și târâți de cai. Deși erau târâți prin spini, trupurile lor nu erau rănite, astfel s-a ordonat ca cei doi să fie bătuți din nou și aruncați la lei, însă leii nu s-au atins de ei. Judecătorul a decis într-un final să li se taie capetele, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 13 octombrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica, sărbătoriți pe 13 octombrie în calendarul creștin

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm.
Cer de la tine Hristoase să se lumineze sufletul meu cel întunecat cu Lumina Dumnezeirii Tale celei fără de început; și să mi se dea cuvânt ca să laud după vrednicie pe acești înțelepți mucenici.


Lepădându-vă, purtătorilor de chinuri, de toată îndulcirea cea de pe pământ, v-ați într-armat gândul către Calea cea cerească, întâi prin sihăstrie și acum prin sânge.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Lesne ați putut, înțelepților, a răbda toată supărarea prin Puterea cea Dumnezeiască, prin care, surpând toată puterea vrăjmașului, ați căpătat laudă.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiind eu învechit mai de de­mult din sfatul vicleanului șarpe, nesuferind Dumnezeu să mă vadă pierdut, sălășluindu-Se întru tine, Preacurată, m-a înnoit.