Calendar ortodox pentru ziua de 14 februarie 2025: Rugăciunile acestui Sfânt îi vindecă pe bolnavi! Suferințele trupești și sufletești își găsesc alinarea

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 feb 2025, 16:00

Sfântul Cuvios Auxentie

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 14 februarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Auxentie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 14 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Auxentie.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 14 februarie!

Calendar ortodox 14 februarie 2025

Sărbătoare 14 februarie. Sfântul Cuvios Auxentie este sărbătorit în fiecare an pe data de 14 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Auxentie a fost născut într-o familie creștină, în care a fost învățat de la o vârstă fragedă să îl iubească pe Dumnezeu. Acesta a fost fiul preotului Addas, care a decis să plece la Constantinopol cu familia sa pentru a o salva în fața persecuțiilor creștine. Când a fost suficient de mare, Sfântul Cuvios Auxentie a ales să urmeze o carieră militară. 

Acesta a făcut parte din garda împăratului Teodosie al II-lea și a fost apreciat de colegii săi, dar și de împărat pentru devotamentul pe care îl avea față de meseria sa

și față de cetate. Deși era împlinit din punct de vedere profesional, Sfântul Cuvios Auxentie nu a renunțat la credința sa, ținând legătura cu părinții duhovnicești ai vremii. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste importantă pentru femeile din țară. Ajutor de deces în 2025. Câți bani se plătesc în acest an

Citește și: Calendar ortodox februarie 2025: Cele mai importante sărbători din lună. Când sunt pomeniți Moșii de iarnă

În anul 446, Sfântul Cuvios Auxentie  a decis să renunțe la cariera sa militară pentru a-și dedica întreaga viață lui Dumnezeu. Acesta a ales să se călugărească într-un ținut muntos din Bitinia, numit Oxia, acolo unde se ruga neîncetat. După 5 ani, acesta a fost nevoit să se retragă în muntele Sinope, de lângă Calcedon.

Pe parcursul anilor, oamenii au început să îl caute pe acest sfânt în locul în care locuia, astfel locul acele a primit numele de Muntele lui Auxentie.  

Sfântul Cuvios Auxentie a întemeiat o comunitate monahală de călugărițe, învățându-i pe ucenici despre iubirea și tainele Domnului. La data de 14 februarie a anului 470 a trecut la cele sfinte, fiind înmormântat în Mănăstirea Sfântului Hipatie.

Sărbătoare 14 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Auxentie, sărbătorit pe 14 februarie în calendarul creștin

Adâncul Mării Roșii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înmulțind dragostea cea către Dumnezeu, Părinte Auxentie și iubirea cea lumească părăsind-o, purtătorule de Dumnezeu, te-ai arătat comoară încăpătoare a harului Duhului.


Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Plecatu-te-ai sub jugul cel bun al Domnului, cu înclinare de bunăvoie, Părinte Auxentie și ai lucrat pământul faptelor bune, îngrășându-l pe el cu lacrimi, fericite.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Înstrăinându-ți sufletul tău și mintea de tulburările vieții și împreunându-te cu Dumnezeu, precum se cuvine, cu neîncetate nevoințe ai petrecut pe pământ, ca unul fără de trup, preafericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Întru tine s-a văzut acum, Stăpână, călătoria cea Dumnezeiască și omenească cea nepricepută a lui Hristos, Care S-a născut ca Dumnezeu și Om din tine, Curată, înnoind ființa mea.