Calendar ortodox pentru ziua de 15 februarie 2024: Este pomenit unul dintre cei 70 de Apostoli ai Domnului

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 feb 2024, 21:32

Sfântul Apostol Onisim este prăznuit la data de 15 februarie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 15 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Onisim.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Onisim, cel ce este unul dintre cei 70 de Apostoli ai Domnului.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 15 februarie!

Calendar ortodox 15 februarie 2024

Sărbătoare 15 februarie. Sfântul Apostol Onisim este sărbătorit în fiecare an pe data de 15 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Onisim a fost rob al lui Filimon, ce era un cunoscut creștin din orașul Colose, însă tânăr fiind, acesta a făcut o greșeală în fața acestuia, ce l-a făcut pe Sfântul Apostol Onisim să plece în Roma, loc în care a ajuns să fie întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel. În timp ce aceștia erau încarcerați, Sfântul Apostol Onisim a devenit ucenicul de la care primește învățătura creștină și apoi este botezat. 

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

În aceste momente importante, Sfântul Apostol Pavel i-a scris o scrisoare lui Filimon în care să își ceară iertare pentru ceea ce a făcut Sfântul Apostol Onisim și să îl considere ca pe un frate, aducând astfel împăcarea dintre cei doi. Sfântul Apostol Pavel îl trimite pe Sfântul Apostol Onisim să îi trimită scrisoarea personal, lipsindu-se astfel de ajutorul lui de care avea atâta trebuință. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Sfântul Apostol Onisim este unul dintre cei 70 de apostoli ai Domnului
[Sursa: doxologia.ro]

"Te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos. Pe acesta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea, primește-l. Eu voiam să-l țin la mine ca, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără încuviințarea ta, ca fapta ta cea bună să nu fie ca de silă, ci de bunăvoie. Căci poate pentru aceea a fost despărțit de ține câtva timp, ca veșnic să fie al tău, dar nu ca rob, ci mai presus de rob, ca un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru ține, și după trup, și în Domnul. Deci, dacă mă socotești părtaș cu ține, primește-l pe el că pe mine" (Filimon 10-17).

După ce Filimon a citit această scrisoare, acesta l-a considerat pe Sfântul Apostol Onisim fratele său prin intermediul credinței, eliberându-l de robie. În anul 109, în perioada în care se afla la conducere împăratul Traian, Sfântul Apostol Onisim a fost prins spre a fi judecat pentru credința în Iisus Hristos, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 15 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Onisim, sărbătorit pe 15 februarie în calendarul creștin

Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.
Fiind luminat, Apostole Onisim, cu Dumnezeiescul și Strălucitul har al Mântuitorului, izbăvește sufletul meu cel întunecat, rugând pe Hristos, Iubitorul de oameni Dumnezeu, fericite.
Dumnezeiesc lucrător de cele sfinte te-ai arătat, preafericite și cu Dumnezeiescul Duh cu adevărat strălucind, pretutindeni ai alergat, vestind pe Hristos cu evlavie, de Dumnezeu fericite.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim în ziua în care este pomenit Sfântul Apostol Onisim 
[Sursa: doxologia.ro]

Pe Mielușelul și Păstorul și Izbăvitorul văzându-L Înălțat pe Cruce, Mielușeaua se văita vărsând lacrimi și striga cu amar: lumea se bucură luând mântuire, dar inima mea arde văzând Răstignirea Ta, pe care o rabzi din milostivirea milei, Îndelung Răbdătorule, Doamne;
Cel Ce ești Adâncul milei și Izvorul Cel Nedeșertat, milostivește-Te și dăruiește iertare de greșeli, celor ce cu credință laudă precum se cuvine Dumnezeieștile Tale Patimi.
Amin!