Calendar ortodox 15 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Paisie de la Neamț, însă în această zi începe și Postul Nașterii Domnului, fiind prima din cele 40 de zile în care credincioșii se vor abține de la consumul alimentelor de origine animală. Ziua de 15 noiembrie este trecută cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
Iată ce rugăciune trebuie să rostim la data de 15 noiembrie 2023!
Calendar ortodox 15 noiembrie 2023
Sărbătoare 15 noiembrie. Sfântul Paisie de la Neamț este sărbătorit în fiecare an pe data de 15 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Paisie de la Neamț s-a născut într-o familie credincioasă de preoți, într-un sat din Ucraina, iar atunci când a fost botezat, acesta a primit numele Petru după numele lui Petru Movilă al Kievului, sfânt celebrat în ziua în care s-a născut Dfântul Paisie de la Neamț, mai exact pe 21 decembrie.
Atunci când avea doar patru ani, tatăl Sfântului Paisie de la Neamț au decedat, iar mama sa l-a dat la școala Frăției din Kiev, loc în care a studiat până la vârsta de 16 ani, atunci când a plecat de la școală, lăsând în urmă și familia, urmând cuvântul Domnului, mergând la mănăstire. La început acesta și-a făcut veacul prin schituri și mănăstiri, moment în care a devenit rasofor și a primit numele de Platon.
Sfântul Paisie de la Neamț a decis să plece din Ucraina și să meargă spre Moldova, loc sfânt în care a putut să găsească o viață monahală isihastă pe placul său. Acesta a auzit că părinții săi doresc să îl hirotonească, însă nu s-a considerat vrednic pentru așa ceva, motiv pentru care a decis să plece muntele Athos.
Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024
A realizat că nu va găsi un lăcaș de cult care să fie pe plac, motiv pentru care decide să se ascundă în singurătate, unde chiar dacă ducea o viață plină de lipsuri, cuvântul Domnului îi umplea inima de fericire și ușurare. După o perioadă, la muntele Athos l-a găsit pe starețul Vasile de la Poiana Mărului, ce l-a convins să se călugărească și i-a oferit numele Paisie. Sfântul Paisie de la Neamț a stat 17 ani pe muntele Athos, după care a decis să se întoarcă în Moldova, stareț la mănăstirea Dragomirna.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Acesta a primit ca și cadou Mănăstirea de la Neamț, unde au ajuns să locuiască și să slujească cuvântul Domnului 700 de călugări. În anul 1794 Sfântul Paisie de la Neamț a trecut le cele veșnice, fiind înmormântat la Mănăstirea de la Neamț, potrivit crestinortodox.ro .
Sărbătoare 15 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Paisie de la Neamț, sărbătorit pe 15 noiembrie în calendarul creștin
Cuvioase Părinte Paisie, fiu al Ucrainei și părinte duhovnicesc al Moldovei, lauda monahismului ortodox, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane și cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi.
Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria. Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și, cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele. Învață-ne, Sfinte Părinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi; învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu. Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și, mai ales, smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.
Izbăvește-ne de împuținarea credinței și împietrirea inimii și roagă-te Domnului să ne dăruiască părinți duhovnicești buni și darul sfintelor lacrimi, ca, astfel, trăind în smerenie și viață curată, să dobândim cereasca împărăție pe care ne-a făgăduit-o Hristos. Roagă-te, Cuvioase Părinte Paisie, împreună cu toți sfinții, să întărească Hristos dreapta credință în lume și viața sfântă în mănăstirile, în satele și orașele de pretutindeni.
Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.