Calendar ortodox pentru ziua de 16 aprilie 2024: Credincioșii le pot cere ajutorul celor trei sfinte în momentele dificile ale vieții

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 apr 2024, 16:00

Iată ce sfinte sunt pomenite la data de 16 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși le sărbătoresc pe Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia.

Sărbătoarea din data de 16 aprilie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă le prăznuiește pe Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia, ce i-au înfruntat pe păgâni pentru a își mărturisi credința față de Dumnezeu.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 16 aprilie!

Calendar ortodox 16 aprilie 2024

Sărbătoare 16 aprilie. Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia sunt sărbătorite în fiecare an pe data de 16 aprilie în calendarul ortodox.

Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia erau surori, iar acestea s-au născut în Tesalonic, pe vremea când la conducere se afla împăratul Dioclețian. Părinții celor trei fete erau păgâni, însă acest lucru nu le-a făcut să își lepede credința față de Dumnezeu, pe care au învățat-o de la învățătorul lor, Sfântul preot Zoil. 

În perioada în care împăratul Dioclețian se afla la conducere, creștinii erau aspru pedepsiți pentru credința lor, iar cele trei fete au fost întemnițate pentru că s-au găsit la ele mai multe cărți de rugăciune și epistole.

Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia  au fost puse să își lepede credința față de Hristos, însă acestea au refuzat acest lucru, mai mult, acestea recunoșteau cu mândrie și respect faptul că sunt creștine.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Mesaje cu și despre postul Paștelui. Urări, felicitări și imagini frumoase

Dregătorului i s-a făcut milă de ele pentru frumusețea și tinerețea lor, așa că în loc să le omoare, acesta le-a trimis în temniță. După multe zile în care soldații au încercat să le convingă pe cele trei fete să se închine idolilor, refuzul lor i-a adus la limită.

Din acest motiv, Sisinie a poruncit ca Agapia și Hionia să fie arse de vii. Sfânta Irina trebuia să aibă aceeași soartă, însă s-a decis ca aceasta să fie dusă la casa de desfrânare, pentru a o face să păcătuiască, însă aceasta a mărturisit că este pregătită să facă orice pentru Iisus.

Pentru a o scăpa pe Sfânta Irina din acest chin, unul din ostași și-a încordat arcul și a ținti-o pe tânără, chiar cu o zi înainte de Sfânta zi de Paște, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 16 aprilie

Canon de rugăciune către Sfintele Mucenițe Agapia, Irina și Hionia, sărbătorite pe 16 aprilie în calendarul creștin

Cereți-mi acum har de la cer, mucenițele Domnului, ca să laud pe pământ prăznuirea voastră cea purtătoare de lumină.
Prin Dumnezeiescul Duh rupând fecioarele legăturile doririi celei trupești, s-au legat cu Hristos, prin Puterea Dumnezeirii.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


A putut Veliar să înșele odinioară pe Eva, dar acum a fost rușinat, călcat fiind cu adevărat de picioarele voastre, cinstitelor mucenițe.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).


Stăpână, ai născut în chip de negrăit pe Cel pe Care Tatăl L-a născut fără schimbare și ai hrănit la sân pe Cel Ce hrănește toată lumea.
Cu Dumnezeiască cuviință logodindu-vă cu Domnul, ați adus Lui zestre sângele și junghierea, tinerelor purtătoare de luptă și după vrednicie ați câștigat Cămara cea Dumnezeiască de mire, neîncetat umplându-vă de Lumină Neapusă. Pentru aceasta săvârșind în duh sfântă și cinstită pomenirea voastră, slăvim pe Mântuitorul Hristos și cu credință strigăm: rugați-vă lui Hristos Dumnezeu, iertare de greșeli să dăruiască celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.