Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.
Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 16 noiembrie!
Calendar ortodox 16 noiembrie 2024
Sărbătoare 16 noiembrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este sărbătorit în fiecare an pe data de 16 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei era evreu de neam, iar înainte să lase totul în spate pentru a urma calea Domnului, acesta era vameș în Capernaum. Vameșii nu erau priviți cu ochi buni de către evrei, deoarece ei vedeau această meserie ca o trădare. Nu a durat mult timp până Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a decis să urmeze calea Domnului, astfel a renunțat la slujba sa de vameș.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a rămas la Ierusalim 15 ani după momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a înălțat la cer, încercând să îi aducă pe iudei pe calea cea dreaptă. După cei 15 ani petrecuți în Ierusalim, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei s-a dus în Macedonia, apoi în Asia și în cele din urmă în Etiopia.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În cadrul unei scrieri sfinte este trecut că Sfântului Apostol și Evanghelist Matei i s-a arătat Domnul Iisus Hristos în chip de copil și i-a dăruit un toiag. Cu ajutorul acestui toiag, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei putea să schimbe purtarea poporului. Se crede că acesta a coborât cu toiagul din munte și a sădit toiagul lângă biserica din cetate. Din acest toiag dăruit de Iisus Hristos, a crescut un arbore din care a izvorât o apă vindecătoare.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a trecut la cele veșnice după ce a fost străpuns cu spada prin spate lângă un altar, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 16 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, sărbătorit pe 16 noiembrie în calendarul creștin
Din destul dă-mi harul cel ce s-a sălășluit întru tine, Prealăudate Matei și slugă a lui Hristos. Și voi striga cu strălucire, propovăduind și voi cânta minunile tale, bucurându-mă.
Ai părăsit deplin tulburarea celor pământești, dacă ai auzit glasul Cuvântului Ce S-a Întrupat și iconom al harului te-ai arătat, propovăduitor primit de Dumnezeu, fericite.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Însuți văzător fiind și slugă a Cuvântului, Celui Ce a strălucit mai înainte de veci din Tatăl, Apostole, ai înconjurat lumea binevestind venirea Lui tuturor neamurilor.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pierzarea morții și stricarea stricăciunii și arătarea vieții ai binevestit-o, înțelepte, că Fecioara, în pântece zămislind pe Cel Necuprins, lumea a înnoit.