Calendar ortodox pentru ziua de 16 septembrie 2024: Rugăciunea ce le aduce creștinilor liniște în casă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 sep 2024, 16:00

Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Eufimia.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Eufimia.

Rugăciunea liniștitoare pe care este bine să o rostești pe 16 septembrie!

Calendar ortodox 16 septembrie 2024

Sărbătoare 16 septembrie. Sfânta Mare Muceniță Eufimia este sărbătorită în fiecare an pe data de 16 septembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia s-a născut în orașul Calcedon, iar aceasta a făcut parte dintr-o familie creștină. Părinții acesteia, Filofron și Teodosia, făceau parte din rangul senatorial în perioada în care se afla la conducere împăratul Dioclețian. Sfânta Mare Muceniță Eufimia și-a trăit întreaga viață în credința creștină, ținând post aspru și rugâcdu-se adesea.

Proconsulul provinciei Asia a proclamat prin decret o zi de sărbătoare în cinstea zeului păgân Marte, zi în care toți locuitorii erau obligați să meargă să îi aducă ofrande și jertfe zeului.

Credincioșii nu își doreau să ia parte la astfel de festivități, astfel au decis să se ascundă în casele unora dintre ei, rugâgându-se la Dumnezeu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Proconsulul Priscus a poruncit ca toți creștinii să fie găsiți și aduși înaintea lui ca să îl jertfească pe Marte, iar în una din locuințe au fost descoperiți mai mulți creștini, printre care se afla și Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Judecătorii au încercat să îi convingă să renunțe la credința lor.

însă atunci când au observat că aceștia refuză acest lucru, au început să îi amenințe pe creștini și să îi bată.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia a fost observată în grupul de creștini, fiind apreciată pentru frumusețea ei. Aceasta a fost separată de restul creștinilor, în speranța că va renunța la credința ei, însă aceasta nu a vrut să se lepede de Dumnezeu. Chinurile pe care le-a suferit Sfânta Mare Muceniță Eufimia au fost nenumărate, însă Dumnezeu a protejat-o.

Aceasta a fost aruncată în mijlocul fiarelor sălbatice, unde o ursoaică a mușcat-o o dată de picior, iar în urma sângelui pe care l-a pierdut Sfânta Mare Muceniță Eufimia a decedat, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 16 septembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Eufimia, sărbătorit pe 16 septembrie în calendarul creștin

Sfântă Mare Muceniță Eufimia, caută cu milostivire spre lacrimile neamului nostru și izbăvește-ne de eresurile care s-au pornit asupra noastră din uneltirea diavolului.

Îndură-te de eretici și de trădătorii care batjocoresc moștenirea Credinței Ortodoxe, și îi ajută să lepede toate rătăcirile și să vină la Ortodoxie ca să se facă bucurie în Cer pentru îndreptarea lor. Rușinatu-sa cu defăimare mulțimea ereticilor monofiziți și fețele lor s-au umplut de multă ocară, când au văzut cartea hulelor lor lepădată sub picioarele tale, iar cartea noastră cu dogmele cele adevărate, ținând-o cinstita ta mână, prealăudată Muceniță.

Arată și acum Credința cea adevărată și nimicește eresurile cele pierzătoare de suflet. Ajută-ne pe noi, cei ce trăim în această vreme de apostazie, să păstrăm și să mărturisim Dreapta Credință cu prețul vieții noastre pământești, ca să dobândim viața cea veșnică și fericită întru părtășia Sfinților.