Calendar ortodox pentru ziua de 17 mai 2024: Ce sărbătoare este pomenită în această zi?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 mai 2024, 16:00

Ce sărbătoare este pomenită la data de 17 mai, în calendarul ortodox?

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andronic.

Sărbătoarea din data de 17 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andronic, dar și pe soția sa, Iunia. Cei doi sunt pomeniți de două ori în calendarul ortodox, pe 17 mai și pe 4 ianuarie. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 17 mai!

Calendar ortodox 17 mai 2024

Sărbătoare 17 mai. Sfântul Apostol Andronic este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia, au făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Domnului, după ce aceștia au creat o legătură aparte cu Sfântul Apostol Pavel. Iisus Hristos a ales 12 apostoli care să fie apropiați de acesta, iar următoarea categorie de oameni apropiați de acesta sunt cei 70 de Apostoli, din care au făcut parte și Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia.

Iunia este considerată de către Sfântul Apostol Pavel prima între Cei 70 de Apostoli, împreună cu Andronic, dar și singura femeie apostol menționată în Biblie. Există și persoane ce nu își doreau ca aceasta să fie recunoscută drept femeie în Biblie, astfel încât au falsificat Biblia și i-a schimbat numele în Iunias.

Sfântul Apostol Andronic este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 mai în calendarul ortodox
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Sfântul Pavel i-a lăudat nenumărat pe Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia, spunând că sunt iudei care au acceptat credința creștină încă de la început. Acesta i-a apreciat în mod special și deoarece erau rude și reprezentau un exemplu de credință pentru ceilalți creștini.

Sfântul Andronic L-a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos și a luptat împotriva închinării la idoli. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

La finalul vieții lor, Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia, au suferit în temniță, alături de Sfântul Apostol Pavel, după care trupurile lor au fost aruncate la fiarele sălbatice pentru a fi mâncate, urmând ca alți credincioși să le strângă și să le cinstească, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Andronic, sărbătorit pe 17 mai în calendarul creștin

Sfinților Apostoli din ceata celor șaptezeci: Acvila cu soția ta, Priscila; Andronic cu soția ta, Iunia, și Filimon cu soția ta, Apfia, și cu fiul vostru, Arhip, pentru iubirea lui Hristos ați lăsat cele ale lumii și v-ați pus grumajii pentru Evanghelie și pentru Adevăr, cununa muceniciei dobândind. Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai soț și soție împreună, dedicându-se lucrării apostolice! Miluiți-ne pe noi, voi, cinstitorilor de Dumnezeu, Acvila și Priscila, voi, cei care la Corint pe Sfântul Pavel, Apostolul neamurilor, l-ați găzduit, împreună cu care la făurirea corturilor v-ați nevoit, apoi în Efes și în alte locuri l-ați urmat; și voi, Sfinților Andronic și Iunia, cei de un neam cu Marele Apostol Pavel, care în Epistola sa către Romani vă numește "împreună închiși cu el, vestiți între apostoli și care înaintea lui ați fost în Hristos"; și voi, Sfinților Filimon și Apfia cu fiul vostru, Arhip, care casa voastră din Colose în Biserică Vie ați prefăcut și pe Hristos Domnul ați mărturisit cu prețul vieții.

Văzând toate acestea și minunându-ne de vitejia și dragostea voastră, vă rugăm să luați aminte la cererile noastre pe care cu multă zdrobire de inimă le aducem. Picurați și peste sufletele noastre untdelemnul iubirii de Dumnezeu, ca să avem candelele aprinse pentru Mirele Hristos și de întunericul cel din afară să ne izbăvim. Familiile creștinilor păziți-le în unitate și în legătura păcii. Înmulțiți dragostea și sporiți-le credința. De tentațiile lumii și de calea cea largă a Mamonei păziți pe soții creștini. Conștiința le-o treziți. Pocăința le-o insuflați. Cele bune și de folos, cele binecuvântate să le sporiți, iar de cele nefirești, rele și stricate să ne izbăviți. Păziți-ne de smintelile și tulburările acestui veac întunecat, nor călăuzitor făcându-se pentru noi rugăciunile voastre către Hristos. Amin. Sfinților Apostoli Acvila cu soția ta, Priscila; Andronic cu soția ta, Iunia și Filimon cu soția ta, Apfia, și fiul vostru, Arhip, care întru calea căsătoriei și a familiei ați petrecut, luați aminte la mulțimea ispitelor în care familiile viețuiesc în zilele noastre. Puținătatea dragostei și a înțelegerii slăbește unitatea și alungă pacea multora.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 17 mai
[Sursa: freepik]

Multa sudoare cu care muncim, ca altădată vechii iudei robind la cărămizile lui Faraon, stoarce din noi toată vlaga cea sufletească pe care o datorăm casnicilor noștri. Suntem copleșiți de nevoile zilei și am uitat să trăim pentru viață, iar nu pentru cele ale lumii. Ne facem griji pentru multe, pentru cele cu care ne vom îmbrăca, ne vom hrăni și ne vom adăposti, uitând porunca Mântuitorului care ne spune că de cele cerești să ne îngrijim, că toate cele de trebuință pentru traiul zilnic se vor adăuga nouă. Pentru aceasta, ne afundăm în neliniștea cea rea și ne facem unii altora nu sprijin, ci tirani. Și, adăugând rană peste rană, căutăm mângâiere în frumuseți străine, trădând dragostea cea dintre noi. Într-un cuvânt, nefericire, amar și despărțire apasă pe sufletele celor căsătoriți, umplând de suferință sufletele multor copilași.

Nu ne lăsați pe noi, ci din iadul acesta scoateți sufletele noastre, Sfinților Apostoli Acvila și Priscila; Andronic și Iunia; Filimon și Apfia cu fiul vostru, Arhip! Împăcați sufletele noastre, întoarceți-ne unul către celălalt și pe toți către Dumnezeu, ca să aflăm milă, pace și dragoste mântuitoare! Din tirania grijilor celor multe și a stăpânirii asupra celuilalt, în încredințare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și slujirea celuilalt prefaceți slabele noastre puteri sufletești! Astfel încât, prin rugăciunile voastre, să aflăm izbăvire din ispita despărțirii și a neiubirii dintre noi și să ne facem unii altora prilej de bucurie și de odihnă. Sfinților Apostoli, de la Tronul Mielului de unde vă aflați, pe noi, cei din lume, dar nu ai lumii, nu ne uitați și nu ne treceți cu vederea. Ci, văzând zilele că sunt rele, grabnic veniți-ne în ajutor, ca prin rugăciunile voastre mântuire să dobândim. Amin.